Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.12.2021. 15:00

Sveta Luce, ukaži mi Sunce

Ne trebamo se iznenaditi jutarnjim temperaturama zraka koje se pri tlu ponovno ponegdje mogu spustiti i na -8℃, pa i -9℃, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 1.941
  • 108
  • 0

Jutra su proteklih dana bila vrlo hladna. Temperatura zraka, ali na 5 cm od tla spustila se uzduž Jadrana na -2℃, na istoku zemlje -7℃, a u gorju te na zapadu i na -10℃. I zato, ako je ostala voda u cijevima na otvorenom ona se sigurno zamrznula. Savjetujemo da se cijevi pregledaju, te njihovim zagrijavanjem voda odmrzne i ispusti prije mogućih šteta.  

Bilo je i snijega na tlu. Danas je njegova visina u Krapini i Samoboru 2 cm, Ogulinu 8 cm, Delnicama 20, a u Čabru 35 cm. No, tamo gdje ga itekako treba, a to je na istoku - njega nema. Oborine su bile najobilnije u gorju (90 mm), te uzduž Jadrana (79 mm). No, tlo je vrlo vlažno i na zapadu gdje je ukupno izmjereno 32 do 50 mm, ali i na istoku s izmjerenih 24 do 49 mm oborine. Vodostaji rijeka, te nivo podzemnih voda lagano raste, pa ozime ratarske kulture u depresijama već pomalo trpe od viška vode u tlu.

Vrijedno je istaknuti kako je od 2. do 9. prosinca ukupno izmjereno u Slavonskom Brodu 28 mm, Osijeku 25 mm, Varaždinu 40 mm, a u Zagrebu 51 mm oborine. Navedene količine već danas su otprilike na 50 posto od višegodišnjeg prosjeka, te nas pomalo brine kolike će biti do kraja mjeseca. Ne zaboravimo da su u listopadu i studenom na prostoru Osijeka i Slavonskog Broda mjesečne količine oborine bile veće od prosjeka, pa se epizoda kišnih mjeseci može nastaviti i ovog mjeseca. Kako će to podnijeti ozime kulture, pričekajmo početak siječnja.

Veseli nas da možemo najaviti kako će vrlo vjerojatno dani sve do sredine idućeg tjedna, ako ne i duže biti suhi. Nešto malo pojave snijega može biti samo u subotu i to u gorju, ali ponegdje i u nizinama na istoku zemlje. Dnevna će se temperatura zraka kretati na istoku i zapadu od 3℃ do 6℃, a uzduž Jadrana oko 12℃. Jutra će biti hladna s temperaturama na istoku i zapadu, ali i u gorju oko -4℃. No, podsjećamo kako pri tlu ipak može biti hladnije i za 3℃ do 4℃. I zato se ne trebamo iznenaditi jutarnjim temperaturama zraka koje se pri tlu ponovno ponegdje mogu spustiti i na -8℃, pa i -9℃.

U danima koji slijede tlo će još neko vrijeme biti vrlo vlažno, a zatim idućeg tjedna vjerujemo da dolazi razdoblje umjereno vlažnog tla. Obilaskom oranica savjetujemo da se ponesu lopate, te malo očiste odvodni kanali. Suhi dani bit će kao stvoreni za krčenje zapuštenih, nekada obradivih površina. Ne smiju se ne obići voćnjaci i vinogradi, jer za gnojidbu još uvijek nije kasno.

Kako u ponedjeljak slavimo blagdan sv. Lucije, stara pučka izreka govori: "Sveta Luce, ukaži mi Sunce“. Nažalost, sijanja Sunca u ponedjeljak bit će vrlo malo, a moleći se svetoj Luciji možda ga i bude više u danima koji slijede.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.