Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.06.2021. 15:00

Sve toplije vreme - čađava pegavost lišća i krastavost plodova jabuke u toku

Nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje novih infekcija od strane ovog patogena.

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 181
  • 10
  • 0

Prema prognoziranim vrednostima SPI U Srbiji se u većini mesta očekuje pretežno sunčano i sve toplije vreme. Sredinom sedmice maksimalna temperatura bi bila od 27 do 31°C, a od petka 18. juna do kraja perioda od 31 do 34°C. Kratkotrajna kiša ili poneki lokalni pljusak uz više promenljive oblačnosti u sredu 16. i četvrtak 17. juna očekuju se u istočnoj Srbiji, a od petka 18. juna će nestabilnije biti i u ostatku zemlje uz pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima severoistočne i jugoistočne umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Kukuruzni plamenac i vaši

Tokom proteklih sedam dana bila je pojačana aktivnost biljnih štetočina. U usevima kukuruza ima jajnih legala kukuruznog plamenca u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je polaganje jaja prve generacije, a početak piljenja larvi se očekuje u narednih dana. Takođe, u usevima kukuruza uočeno je ima lisnih vaši.

U toku polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca

Na ozimim strnim žitima ima žitnih stenica, lisnih vaši i žitne pijavice. U pogledu biljnih bolesti u usevu šećerne repe ima pojedinačnih pega od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe.

Kod voćarskih kultura period primarnih infekcija od strane prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke još uvek je u toku. Nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje novih infekcija od strane ovog patogena. Kod voća u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukovog, breskvinog i šljivinog smotavca.


Tagovi

Vremenska prognoza Čađava pegavost lista Kukuruzni plamenac Smotavac Kukuruzni plamenac Nestabilno vreme


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u