Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.09.2022. 13:30

Sve je manje nade da suši uskoro dolazi kraj, sunčano vrijeme se vraća

Kada planirati berbu jabuka i grožđa, otkriva naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: L. Bencarić/arhiva AK
  • 3.550
  • 197
  • 0

Vrućih je dana bilo i prije prisutne promjene vremena, pa je akumulacija topline bila veća od prosjeka uzduž Jadrana za 5 do 10, a na kopnu 30 do 40 posto. Dnevna temperatura zraka u proteklih sedam dana narasla je u gorju do 31° C, uzduž Jadrana, ali i na sjeverozapadu 33° C, a na istoku zemlje do 34° C.

Noći su bile tople samo uzduž Jadrana gdje se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustila na 21° C. No, na istoku i sjeverozapadu spustila se na 14° C, a u gorju na samo 12° C.

Veseli nas da je bilo pojave kiše, ali za mnoge ratarske kulture prekasno. Ukupno je izmjereno na istoku 11 do 13 mm, a na sjeverozapadu 5 do 34 mm. Uzduž Jadrana, te u gorju izmjereno je samo 1 do 3 mm. Navedene količine na kopnu i uzduž Jadrana znatno su manje od količina potrebnih da se tlo zasiti do takozvanog poljskog vodnog kapaciteta.

Vrijedno je istaknuti kako je tijekom kolovoza ukupno palo u Osijeku 50 posto manje kiše od prosjeka. Ako se tome pridoda i manjak oborine u srpnju, očajno stanje ratarskih kultura nimalo nas ne čudi. Prema podacima koje nalazimo na web stranici DHMZ-a, u kolovozu je u Osijeku bilo i više od prosjeka kumulativnog trajanja sijanja Sunca, te je i to jedan od razloga prisilne zriobe, ali i paleža lisne mase ratarskih kultura. O utjecaju na cvatnju i nalijevanje zrna, ne treba trošiti riječi.  

Vjerujemo kako mnoge zanima prognoza za rujan. Spomenut ćemo da je kiše u višegodišnjem prosjeku ovog mjeseca približno isto kao i u kolovozu. Višegodišnji prosjek u rujnu za Zagreb je 90 mm, a Osijek 56 mm.

Nažalost, produkti prognostičkih modela nimalo nas ne vesele, jer otkrivaju da će ukupne mjesečne količine kiše ponovno biti manje, a temperature veće od prosjeka. Dakle, razdoblje suše se nastavlja. Posljednji mjesec s većom ili jednakom mjesečnom količinom kiše ove je godine bio u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskom Brodu travanj, a u Osijeku i Ogulinu svibanj.

Pojavu kiše u cijeloj zemlji očekujemo u nedjelju. No, zato će subota biti suha i sunčana, pa će dnevna temperatura zraka narasti na kopnu do 25° C, a uzduž Jadrana do 27° C. Uostalom, to je i razlog naše preporuke da se berba jabuka i grožđa planira za subotu, a ne u nedjelju.

Ako se radovi ne završe ne moramo se brinuti, jer će dani u prvoj povici idućeg tjedna biti suhi i uglavnom sunčani. Dnevna će temperatura zraka ponovno narasti do 30° C.     


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Suša Kiša Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.