Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.08.2021. 15:00

Suši uskoro dolazi kraj, a raste opasnost od bujičnih poplava

Vjerujemo da će i opasnost od nastanka i širenja šumskih požara izazvanih dugotrajnom sušom prestati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 3.007
  • 358
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana ne samo da je bilo vruće, već je bilo pojave pijavica, pa čak i tornada. Vjetar je u Istri i Slavoniji čupao stabla i dizao krovove kuća, a tuča je potpuno uništila kukuruz, vinograde i voćnjake. 

Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 33℃, na zapadu 34℃, istoku 37℃, a uzduž Jadrana i do 39℃. Oborine je bilo, ali tek ponegdje. Ukupno je na istoku izmjereno 4 do 9 mm, zapadu 5 do 39 mm, u gorju 2 do 30 mm, a uzduž Jadrana najviše 1 mm. 

Oči žitelja Dalmacije pogledima u nebo traže spas od suše i požara. Kako uskoro slijedi premještanje frontalnog sustava preko naših krajeva, pljuskova popraćenih grmljavinom bit će u cijeloj zemlji. Upozoravamo kako oborine ponegdje mogu biti obilne. Upravo zato bujične poplave, pa i erozije tla mogu nanijeti štete poljoprivrednim gospodarstvima.

Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka na istoku i zapadu narasti do 33℃, a uzduž Jadrana i do 35℃, pa će mnoge biljke ponovno trpjeti od temperaturnog stresa. UV indeks na kopnu će biti visok, a uzduž Jadrana ponovno i vrlo visok. Boravak na otvorenom starijih osoba i djece morao bi biti do 10 i poslije 16 sati. Odjeća koju koristimo mora biti lagana, a pijenje vode često i obilno.

Vinogradarima savjetujemo da vode brigu o karenci odabranih pripravaka. Neke sorte vinove loze mijenjaju boju, odnosno dolazi do mekšanja bobica. Zaštita od sive plijesni mora se što prije obaviti, ali samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati.

Vjerujemo da će tlo zbog najavljene oborine uskoro biti umjereno vlažno, pa će se i zaoravanje strništa moći obavljati. No, očekujemo i vrlo intenzivan rast korova, a koji se plitkom obradom tla moraju što prije uništiti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]