Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.04.2022. 12:30

Suši je došao kraj, ali opasnost od pojave mraza još uvijek traje

Prisjećajući se jedne stare pučke izreke koja kaže: “Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada“, svaka kap ovog mjeseca vrijedi zlata, piše naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 3.078
  • 249
  • 0

Prisjetimo se kako je u ovo vrijeme prošle godine bilo pojave vrlo jakog mraza kad se temperatura pri tlu spustila u Gospiću i na -17℃. Proteklih je dana bilo hladno, pa se od ponedjeljka do danas, temperatura zraka pri tlu spustila u Osijeku na -3, Zagrebu, Daruvaru i Kutjevu -4℃, Županji -5℃, Gospiću -7℃, a u Ogulinu i na -9℃.

Nezaštićene povrtlarske kulture, a uzgajane na otvorenom koje nisu bile prekrivene folijom sigurno su stradale. Pojave mraza bilo je u Šibeniku i Zadru. Akumulacija topline bila je manja od višegodišnjeg prosjeka, a to je donekle i dobro kako ne bi kolanje sokova u višegodišnjim kulturama bilo intenzivno.

Tlo više nije suho. Ukupno je na istoku palo 11 do 50 mm, sjeverozapadu 43 do 59 mm, gorju 63 do 72 mm, a uzduž Jadrana 30 do 130 mm kiše. No, spomenuta kiša za neke kulture s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima ipak je došla prekasno.

Na istoku i sjeverozapadu dani će do subote biti suhi i sunčani. Vjerujemo da mraza neće biti. Tijekom dana temperatura će narasti na sjeverozapadu do 18℃, a istoku i do 21℃. U subotu i nedjelju bit će nešto hladnije, pa ipak postoji vjerojatnost za pojavu slabog mraza.

Dnevna će temperatura narasti na sjeverozapadu do 16℃, a na istoku do 18℃. Pojavu kiše očekujemo u subotu, a ponegdje i u nedjelju. Vrijedno je istaknuti kako će pojave snijega u gorju biti u subotu tijekom noći. Kiše će biti i uzduž Jadrana, ali u vrlo malim količinama.

Prisjećajući se jedne stare pučke izreke koja kaže: “Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada“, svaka kap kiše ovog mjeseca vrijedi zlata. Kako će rast korova poslije kiše biti vrlo intenzivan, savjetujemo da se obavi plitka obrada tla ili prskanje jednim od herbicida koji se smiju koristiti. Za sadnju loznih cjepova i mladih voćaka još uvijek nije kasno. Naprotiv, u dovoljno vlažnom i toplom tlu oni će se vrlo brzo ukorijeniti.

Međutim, zapuštenih vinograda i voćnjaka sve je više, a upravo su oni izvor širenja biljnih bolesti i štetnika. I zato, savjetujemo da prisilite vlasnike na njihovo krčenje. 

Do subote bi se trebala obaviti sjetva i sadnju nekih povrtlarskih kultura. Za sadnju loznih cjepova i mladih voćaka još uvijek nije kasno. Naprotiv, u dovoljno vlažnom i toplom tlu oni će se vrlo brzo ukorijeniti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.