Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.11.2021. 15:00

Sunca vrlo malo, magla česta

Kako će sijanja Sunca biti vrlo malo, tlo će se i dalje sušiti vrlo sporo, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 1.624
  • 26
  • 0

Proteklih 7 dana oborine je bilo najviše u gorju (25 mm), ali i uzduž Jadrana (170 mm). No, u većem dijelu hrvatske ukupno je izmjereno 5 do 10 mm. Najmanje oborine izmjereno je u Istri, te na krajnjem istoku. I upravo zato, tlo je bilo uglavnom umjereno, a tek ponegdje i pretjerano vlažno. Traktori i još uvijek pokoji kombajn mogli su ulaziti na oranice, pa se i duboka obrada tla mogla obavljati.

Dnevna temperatura zraka na istoku, zapadu i u gorju bila je između 10℃ i 15℃. Uzduž Jadrana njena je vrijednost narasla i do 22℃. No, kako je ipak akumulacija topline bila manja od prosjeka za 20 do 30 posto, rast i razvoj ozimih kultura bio je nešto usporen. Jutra su bila hladna, ali samo na zapadu, gorju, te ponegdje na istoku.

U danima koji dolaze na kopnu će sijanja Sunca biti vrlo malo. Pojava magle bit će česta. Najtoplije i najviše sijanja Sunca ipak će biti u subotu i nedjelju kad očekujemo da će sredinom dana temperatura zraka narasti na istoku i zapadu zemlje do 13℃, a uzduž Jadrana i do ugodnih 19℃.

Od nedjelje očekujemo lagani pad dnevnih vrijednosti temperature zraka, a što će posebno obradovati one koji planiraju obavljati svinjokolju. No, jutra će biti hladna s temperaturama od -2℃.

Već je nekako uobičajeno da u drugoj polovici mjeseca počinju svinjokolje. Hladni dani razveselit će one koji se pripremaju za navedeni posao. No, hladna jutra razveselit će i ratare koji su već izorali tlo dubokom brazdom. To će se tlo tijekom jutra smrzavati, a danju odmrzavati, te će ono polako mijenjati strukturu, da bi u proljeće bilo praškasto.

Ponovno upozoravamo da se voda iz cijevi na otvorenom što prije ispusti kako ne bi došlo do pucanja. Dolaskom hladnih jutra štakori i miševi naselit će se u podrume i skladišta gdje je za njih obilje hrane. Kako nam ne bi učinili štete, na vrijeme se moraju uništavati.

Biljke osjetljive na niske temperature vjerujemo da su sklonjene na toplija mjesta gdje će dočekati toplije dane. Savjetujemo vam da se one moraju i zalijevati, ali vrlo rijetko i s vrlo malom količinom vode.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.