Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za jesen
  • 24.08.2020. 15:00

Što nam donosi jesen - u jugoistočnoj Europi gotovo zimsko vrijeme

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Kao razlog se spominju iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa. 

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 2.969
  • 182
  • 0

Nakon vrlo čudnog ljeta uz nekoliko toplinskih valova, ali i obilnih oborina, saznajemo što možemo očekivati u jesen. Naime, poznati meteoservis AccuWeather, najavljuje kako će prelazak ljeta u jesen biti neprimjetan za mnoge Europljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do rujna. U Španjolskoj bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni

Tropske oluje u različitim oblicima

Prema AccuWeatherovu meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Europu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava, a olujne kiše, kako napominje u izvješću, najviše će koristiti Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, zemljama koje su najteže pogođene. 

"Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovici sezone, sjeverozapadna Europa, britanski otoci, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih utjecaja i na jugozapadni dio Europe tijekom jeseni“, najavljuje Roys.

U drugom dijelu jeseni vremenski obrazac će se promijeniti pa će rizik od oluja biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugalu, dok će se prijetnja u Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj smanjiti. Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Nezapamćeni nedostatak oborina u Francuskoj - slama suša od zraka u Sahari?

Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastavit će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoeuropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Kao razlog se spominju iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa. 

Viši meteorolog Alan Reppert upozorava da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umjerena akumulacija snijega dogodi dok lišće još bude na drveću.

"Kako širom sjeverne Europe bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebice Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini“, naglašava Roys.

S dolaskom hladnog zraka, povećat će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. "Ne očekujemo iznadprosječne snježne padaline, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega", zaključuje Roys.


Tagovi

Vremenska prognoza AccuWeather Jesen Europa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]