Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.10.2021. 13:30

Stiže promjena vremena, požurite s radovima

Vjerojatnost za oborine u cijeloj zemlji je vrlo velika, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 2.478
  • 112
  • 0

Proteklih sedam dana uživali smo u suhim, sunčanim i toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 17℃, istoku i zapadu 19℃, a uzduž Jadrana i do 23℃. Kako je tijekom podneva temperatura mora bila veća od 20℃, sezona kupanja još uvijek traje.

No. jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustila u Zadru na 0℃, Sisku i Slavonskom Brodu -4℃, a u Gospiću na -5℃. Biljke osjetljive na temperature niže od točke smrzavanja trebalo je noću zaštititi ili skloniti na toplija mjesta. Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na istoku izmjereno 1 do 4 mm, zapadu 2 do 3 mm, u gorju 1 do 3 mm. Uzduž Jadrana oborine su izostale, pa se berba agruma i maslina mogla nesmetano obavljati.

S radovima treba požuriti, jer će u petak doći do promjene vremena. Vjerojatnost za oborine u cijeloj zemlji je vrlo velika. Kiše može biti i u subotu, ali znatno manje nego u petak. Već u nedjelju poslije podne doći će do razvedravanja, pa nas u ponedjeljak u jutro pojava mraza neće iznenaditi. 

Najtoplije će biti sutra kad će ponegdje sredinom dana temperatura narasti ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu do 20℃. Tijekom petka na kopnu će biti hladnije otprilike i za 10℃. Najavljena pojava mraza u ponedjeljak ne bi nas smjela ostaviti ravnodušnim, jer ako biljke osjetljive na niske temperature ne pokrijemo, one će sigurno stradati. To se odnosi na cvijeće koje uzgajamo za ukrašavanje grobova, ali i za već niknule neke povrtlarske kulture.

Dakle, sutrašnji dan treba kvalitetno iskoristiti ne samo za berbu maslina i agruma, nego i za pripremu tla za jesensku sjetvu, ali i za duboku obradu tla. Očekujemo kako će tlo sve do ponedjeljka biti vrlo vlažno, pa traktori neće moći ulaziti na oranice. Savjetujemo da se ne zaboravi na voćnjake i vinograde koji se moraju pognojiti gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora.

Zbog mogućih bujica vode podrumske prostorije mogu poplaviti, a tlo zbog erozije nanijeti štete prometnicama.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!