Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.06.2021. 15:00

Stiže promjena vremena, nažalost moguća je i tuča

Tlo se jučer na 5 cm dubine zagrijalo u Krapini do 39℃, Slavonskom Brodu 43℃, Gradištu 48℃, a u Malom Lošinju i do 50℃, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 5.238
  • 428
  • 0

Ponovno smo bili svjedoci toplinskog vala, a koji je svoj vrhunac imao u utorak, 26. lipnja. Dnevna temperatura zraka narasla je u Đakovu, Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Kninu i Zagrebu do 37℃. Noći su uzduž Jadrana bile tople, pa se temperatura u Dubrovniku spustila na samo 23℃. Oborine na prostoru cijele Hrvatske nije bilo.

Ako vam se da prošetati pokošenim livadama ili oranicama pod kukuruzom i povrtlarskim kulturama vidjet ćete mnoštvo velikih pora. Suho tlo kao da "puca". Jučer se ono na 5 cm dubine zagrijalo u Krapini do 39℃, Slavonskom Brodu 43℃, Gradištu 48℃, a u Malom Lošinju i do 50℃.

I sad si pokušajte rastumačiti kako biljke s kratkim korijenovim sustavom uopće uspiju "preživjeti". Nema sumnje, već navedeni drugi toplinski val, a i nedostatak vode u tlu ostavit će trajne posljedice na rast i razvoj mnogih kultura. Samo redovitim navodnjavanjem, a ono se u Hrvatskoj još uvijek provodi na vrlo malo površina, može biljkama osigurati normalne uvjete za njihov rast.  

Dobra je vijest da suši i vrućim danima, pa makar i nakratko dolazi kraj. U petak i subotu ponegdje u gorju, zapadu i istoku, a zatim u nedjelju i ponedjeljak, pojavu oborine očekujemo u cijeloj Hrvatskoj. Tijekom vikenda neće biti vruće. No, već od utorka ponovno slijedi nekoliko vrućih dana. Upozoravamo kako najavljena promjena vremena može ponegdje biti popraćena pojavom jakog vjetra, grmljavine, a nažalost i tuče.

Kao nekad u "dobra stara vremena" ponovno će se oglasiti crkvena zvona u nadi da njihov zvuk razbije oblake bogate jezgrama leda. Organizirane obrane od tuče u Hrvatskoj više nema. Stara pučka izreka kaže: “Ako si sami ne pomognemo, ni dragi Bog nam neće pomoći“

I tako, u nadi koja zadnja "umire" vjerujemo da će sve proći dobro. Do tada obavimo planirana prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Krmne kulture treba što prije pokositi, a pokošeno i osušeno sijeno balirati. Navodnjavanje, toliko često ovih dana spominjana riječ mora biti svakodnevno. Izostaviti se ne smije. Boravak na otvorenom zbog vrlo visokog UV indeks i dalje mora biti samo do 10 sati. Poslijepodne boravak slijedi nakon 17 sati.  

Na stoku se ne smije zaboraviti, jer su njezine potrebe za vodom tijekom vrućih dana povećane.    


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.