Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.07.2020. 11:00

Stiže pravo ljeto, a s njim i temperature preko 40°C

Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, nastaviće se žetva ozimina na višim nadmorskim visinama. Aktuelne i prognozirane vremenske prilike, također pogoduju kukuruzu koji prolazi faze metličenja i svilanja.

Foto: JumpStory
  • 225
  • 41
  • 0

Prema sinoptičkim kartama, nakon promjenljivog, kišovitog i svježijeg posljednjeg julskog vikenda, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće stabilne vremenske prilike, uz duže sunčane intervale i malu vjerovatnoću za padavine. Temperature zraka će, iz dana u dan, postepeno rasti i dostići vrijednosti u okviru uobičajenih ili nadprosječnih za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje kretaće se od 12 do 17 °C u Bosni, u Hercegovini do 20 °C, maksimalne dnevne u unutrašnjosti između 27 i 31, u Hercegovini i Posavini do 35 °C, mjestimično i par stupnjeva iznad, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Narednog vikenda, pod uticajem hladnijeg strujanja sa sjevera i istoka, temperature će malo opasti, pri tome će i dalje preovladavati stabilno vrijeme, bez većih izgleda za padavine.

Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, nastaviće se žetva ozimina na višim nadmorskim visinama. Aktuelne i prognozirane vremenske prilike, također pogoduju kukuruzu koji prolazi faze metličenja i svilanja.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 34°C, na jugu zemlje do 38°C.

U čitavoj zemlji u srijedu pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

U četvrtak će u Bosni preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima poneki lokalni pljusak sa grmljavinom je moguć u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C, na jugu zemlje i do 41°C.


Tagovi

Agro prognoza Temperature Ljeto Magla Pljusak Ljeto


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.