Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.02.2021. 18:40

Stiže nam proljeće u veljači?

Idući će dani biti idealni za obavljanje planiranih radova, najavljuje agrometerolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Renata Prusina
  • 2.016
  • 202
  • 0

Karakteristika vremena proteklih dana je vrlo hladno vrijeme s umjerenim količinama oborina. Temperatura zraka pri tlu spustila se u Šibeniku na -9℃, Poreču -10℃, Varaždinu i Slavonskom Brodu -13℃, a u Ogulinu i na -16℃. 

Šteta od navedenih temperatura vjerojatno ima u Istri i Dalmaciji i to ne samo na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, nego i na agrumima, ali i maslinama. Na kopnu šteta neće biti, jer još uvijek nije došlo do kolanja sokova u višegodišnjim biljkama, a ozime kulture ionako podnose još i niže temperature od navedenih.

Ukupno je izmjereno na kopnu 2 do 19 mm, a uzduž Jadrana 1 do 27 mm oborine. I zato je tlo već danas u cijeloj Hrvatskoj umjereno vlažno. Snijeg na tlu uzduž Jadrana, a pogotovo na otocima prava je rijetkost. No, i to se događa. Kolike će biti štete na maslinama i agrumima vidjet ćemo uskoro.  

U danima koji dolaze oborine očekujemo samo u gorju, te uzduž Jadrana i to u vrlo malim količinama koje neće utjecati na vlažnost tla. U nizinama ih ne očekujemo. Iz dana u dan bit će sve toplije. U danima vikenda vrijeme će nalikovati proljeću. Dnevna će se temperatura zraka uzduž Jadrana kretati od 13℃ do 15℃, a na istoku i zapadu zemlje od 11℃ do 16℃. Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline biti veća od prosjeka uzduž Jadrana za 10 do 20, a na kopnu za 70 pa i 90 posto.

Upravo zato, tlo će biti umjereno vlažno, a to znači da će traktori moći ulaziti na oranice obavljajući dugo očekivanu prihranu ozimih kultura. No, jutra će ipak još uvijek ponegdje biti hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustit će se ispod točke smrzavanja. To je dobro, jer kolanja sokova u višegodišnjim kulturama neće biti.

Suhe i relativno tople dane koji slijede iskoristit će ratari za obavljanje prihrane, te pripreme tla za sjetvu jarih kultura. Voćari i vinogradari se neće odmarati. Oni će već od ranih jutarnjih, pa sve do kasnih popodnevnih sati obavljati rezidbu. Rane na mjestima reza ne bi smjeli ostaviti nepremazanim voskom. No, i povrtlari će biti aktivni. S izradom malih plastenika unutar okućnice ne treba žuriti. Pričekajmo još barem 20-ak dana kad će temperatura sjetvenog tla prelaziti temperaturni prag od 5℃. Tlo treba što prije očistiti i duboko prekopati.

Ne zaboravimo na čišćenje zapuštenih obradivih površina, ali i odvodnih kanala. Vrijeme je da već ovog tjedna krenemo u nabavku loznih cijepova, mladih voćaka, ali i sjemena povrtlarskih pa i ratarskih kultura. Pčelarima savjetujemo da obiđu košnice, te obave planirane radove. Najavljeno zatopljenje vjerujemo da im neće biti po volji.    


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.