Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.06.2020. 13:30

Stiže nam ljeto, ali razdoblje vrlo nestabilnog vremena se nastavlja

Zbog čestog vlaženja lisne mase, uvjeti za širenje biljnih bolesti i štetnika su vrlo povoljni, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Kada obaviti preventivna prskanja?

Foto: Karolina Rastija
  • 1.525
  • 85
  • 0

Razdoblje nestabilnog vremena se nastavlja. U prvih 15 dana ovog mjeseca količina oborine u Zagrebu, ali i u Gospiću već je veća od prosjeka za cijeli lipanj. Oborine su česte. Ukupno je do danas ovog mjeseca bilo u Osijeku 6, Slavonskome Brodu 7, Gospiću 8, a u Zagrebu 9 dana s oborinom. No, tijekom proteklih sedam dana ukupno je izmjereno u Osijeku 30 mm, a u Varaždinu 45 mm oborine.

Česte su oborine razlogom da se preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljaju vrlo teško. Pokošene krmne kulture teško se suše. Rast korova je vrlo intenzivan. No, čini nam se da vlažno vrijeme, ali i akumulacija topline malo iznad prosjeka pogoduje kukuruzu i povrtlarskim kulturama. Poneki poljodjelci govore kako je rast vegetativne mase ratarskih kultura usporen. Da, u odnosu na protekle godine on zaostaje, ali u odnosu na vremensko razdoblje 1961. – 1990. ne možemo govoriti o zaostajanju, već da je unutar prosjeka spomenutog razdoblja.

Prošle smo godine u ovo vrijeme kod biljaka bili svjedoci čestog temperaturnog stresa, jer su maksimalne temperature zraka prelazile 30℃. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo je svakodnevno navodnjavati. Danas navodnjavati ne treba, dok dnevne temperature zraka ne prelaze 30℃.

U danima koji dolaze oborine će ponovno biti česte, ali ne i obilne. Očekivane će količine često vlažiti lisnu masu, pa će i uvjeti za širenje biljnih bolesti i štetnika biti vrlo povoljni. Upravo zato savjetujemo da se preventivna prskanja provode u kraćim vremenskim razdobljima, te s unaprijed pravilno odabranim zaštitnim sredstvima prikladne aktivne tvari. Ne treba se sramiti potražiti savjet agronoma. Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti u gorju do 20℃, na istoku i zapadu Hrvatske 24℃, a uzduž Jadrana do 26℃.

Savjetujemo da se preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika planiraju obaviti u petak i subotu kad je vjerojatnost za oborine na cijelom prostoru Hrvatske najmanja. Kosidba krmnih kultura morala bi se obaviti tijekom petka prije podne kako bi se pokošeno sijeno tijekom nedjelje uspjelo osušiti i na vrijeme balirati.  

Na kraju Vas podsjećamo kako 20. lipnja, tj. u subotu u 23:44 sati astronomski počinje ljeto. To je ujedno i ljetni solsticij, odnosno na sjevernoj Zemljinoj polutki dan je najduži. I zato, uživajmo u duljini dana. Noć će biti kratka, pa unaprijed zamračimo sobu kako bi nam san ipak bio duži. Dnevne, ali i jutarnje temperature zraka neće ni malo ukazivati da kalendarski, sad i astronomski ljeto već traje, odnosno ono upravo počinje.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]