Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRO PROGNOZA
  • 23.06.2021. 13:30

Stigao prvi toplinski val - suhom i vrućem vremenu ne nazire se kraj

Čeka nas i do 40 stupnjeva, a biljke s kratkim korijenovim sustavom već doživljavaju temperaturni stres

Foto: Renata Prusina
  • 4.186
  • 318
  • 0

S astronomskim početkom ljeta došlo je i do prvog ovogodišnje toplinskog vala. Dnevna je temperatura zraka proteklih dana narasla ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu i do 36℃. Vrijednosti UV indeksa su vrlo visoke. Uzduž Jadrana noći su tople. Temperatura zraka tijekom noći spušta se na samo 20℃. Biljke s kratkim korijenovim sustavom doživljavaju temperaturni stres.

Vode u tlu iz dana u dan sve je manje. Sjetveni je sloj tla danas na istoku i zapadu, te uz Jadran ekstremno suh. Uostalom, pa kako ne bi, kad je tijekom proteklih 10 dana ukupno palo na kopnu ne više od samo 5 mm oborine, a uzduž Jadrana ni toliko.

Posljedice nedostatka vode u tlu već se vide na biljkama s kratkim korijenovim sustavom. Nažalost, lako pristupačne vode u tlu za mnoge ne samo povrtlarske, nego i ratarske kulture, i u sljedećih osam dana neće biti.

Pojava svakodnevnog temperaturnog stresa se nastavlja. Vrlo visok UV indeks upozorenje je mnogima koji ne podnose vrućine da ne izlaze na sunce u razdoblju od 11:00 do 16:00 sati. Konzumiranje vode mora biti vrlo često. Vrhunac toplinskog vala očekujemo sutra, kad dnevna temperatura zraka ponegdje može narasti i do 40℃. Nešto manje vruće dane očekujemo početkom idućeg tjedna. Oborine popraćene grmljavinom može biti sutra i prekosutra, ali samo ponegdje i to u vrlo malim količinama. Dakle, suhom i vrućem vremenu za sada se ne nazire kraj.

Potrebu svakodnevnog navodnjavanja ne treba isticati. Dovoljno je istaknuti kako će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije narasti na istoku i zapadu Hrvatske i do 5 l vode po četvornom metru. Upravo je to najmanja količina vode kojom treba navodnjavati sve povrtlarske kulture.

Kako se govori da u svakom zlu ima i nešto dobroga, to je da će se idućih dana preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljati bez straha od brzog ispiranja. Kosidba krmnih kultura neće se prekidati, a pokošeno sijeno vrlo brzo sušiti. Rast korova bit će usporen.

I na kraju se prisjetimo stare pučke izreke: “ Suhi juni, lagve puni“. Nakon šteta od ovogodišnjeg mraza, neka barem ono što je ostalo normalno dozrije.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Mr.sc. Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]