Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.05.2023. 10:30

Štete od poplava će se još dugo zbrajati, veselimo se dužem nizu suhih i sunčanih dana

Mnogi za nastale štete krive klimatske promjene, no i nije baš tako. Poplava je bilo i ranije, pa nitko nije spominjao klimu nego se počelo s izgradnjom nasipa, koji primjerice i danas grad Zagreb štite od izlijevanja Save.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 1.431
  • 111
  • 0

Vrijeme u prvoj polovici ovog tjedna mnogi, a posebno poljodjelci uz slivove rijeka, još će dugo pamtiti. Zbog ciklone koja se formirala nad Jadranom oborine su u ponedjeljak i utorak u gorju, pa i uzduž Jadrana bile obilne.

Kupa, Korana, Una i Zrmanja zbog visokog vodostaja izašle su iz svojih korita. Vodostaji su premašili do sada izmjerene maksimalne vrijednosti, te nas ne čudi da nasipi nisu pomogli. Tlo se zasitilo vodom do takozvanog vodnog kapaciteta, pa su se odjednom mnoge poljoprivredne kulture našle pod vodom. Primjera gdje se pojavila voda na površinama pod ratarskim, ali i povrtlarskim kulturama bilo je posvuda. Šteta od poplava još će se dugo zbrajati. 

Uistinu smo bili u pravu kada smo tijekom suhih zimskih dana savjetovali da se odvodni kanali čiste i redovito održavaju. Danas se spominje kako su za poplave krive klimatske promjene. No, i nije baš tako. Moramo se prisjetiti kako je poplava bilo i ranije, pa nitko nije spominjao klimatske promjene, nego se počelo s izgradnjom nasipa, koji primjerice i danas grad Zagreb štite od izlijevanja Save.

Akumulacija topline proteklih sedam dana bila je tek neznatno manja od prosjeka. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura pri tlu spustila se uzduž Jadrana na 9℃, istoku 7℃, a u gorju, te na zapadu na samo 5℃. I upravo zato, rast povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom je usporen. No, zato je rast korova vrlo intenzivan.

Nakon hladnog i vlažnog vremena sljede preventivna prskanja protiv biljnih bolesti. Ona se moraju obaviti, ako ne još danas, a ono sigurno sutra. 

Veseli nas da možemo najaviti sve do druge polovice idućeg tjedna suhe, ali i sunčane dane. U danima vikenda dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 20℃, a na istoku i sjeverozapadu do 25℃. Tijekom prve polovice idućeg tjedna bit će još i toplije s temperaturom u gorju do 24℃, a na istoku i sjeverozapadu i do 28℃. Upozoravamo kako će tih dana stupanj opasnosti od UV zračenja biti vrlo visok, pa ne samo da se mažemo kremom, nego i da boravak na Suncu tijekom podneva bude što kraći.  

Tuga na poljima, u vinogradima, voćnjacima diljem zemlje, vrgorsko polje postalo je jezero

Tlo će se vrlo brzo sušiti i već u ponedjeljak ono će biti umjereno vlažno. Plitka obrada, odnosno mehaničko uništavanje korova moći će se obavljati. Vinogradari i voćari suhe dane ovog će vikenda iskoristiti za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Savjetujemo korištenje sredstava sistemičnog mehanizma djelovanja. Vrijedno je istaknuti kako visoka relativna vlaga zraka jača infektivni potencijal pepelnice, pa se prskanja moraju obaviti u najkraćem roku.

No, prva primarna infekcija plamenjačom već je davno ostvarena. Bijele pjege na lišću s prevlakama konidija vidljive su na lišću koje do sada nije prskano. Savjetujemo da se preventivna zaštita protiv biljnih bolesti i štetnika i u voćnjacima obavi što prije. I na kraju, ne smijemo zaboraviti na često uništavanje korova unutar naših nasada, jer će njihov rast ovih dana biti vrlo intenzivan.


Tagovi

Agro prognoza Poplava Oborine Suhi i sunčani dani Klimatske promjene Gradnja nasipa Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.