Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za jesen
  • 24.08.2020. 15:00

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vreme

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promena sredinom jeseni doneće na nekim mestima gotovo zimsko vreme. Kao razlog se spominju iznadprosečne snežne padavine u višim područjima Alpa. 

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 254
  • 17
  • 0

Nakon vrlo čudnog leta uz nekoliko toplotnih talasa, ali i obilnih padavina, saznajemo šta možemo da očekujemo na jesen. Poznati meteoservis "AccuWeather", najavljuje kako će prelazak leta u jesen biti neprimetan za mnoge Evropljane, jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i suše mogla da donese iznadprosečno toplo vreme u prvom delu jeseni.

Tropske oluje u različitim oblicima

Prema meteorologu ovog servisa Tajleru Rojsu, tropske oluje mogle bi da pogode Evropu u različitim oblicima, od blagih vetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava, a olujne kiše, kako napominje u izvešću, najviše će koristiti Francuskoj, Španiji i Portugaliji, zemljama koje su najteže pogođene. 

"Prema podacima o severnim olujama u prvoj polovini sezone, severozapadna Evropa, britanska ostrva, područje od Norveške do severnog dela Francuske i severna Nemačka, mogli bi da očekuje veću pretnju olujnih vetrova nego južni deo Francuske i Portugalije. To ne znači da neće biti i određenih uticaja i na jugozapadni deo Evrope tokom jeseni", najavljuje Rojs.

U drugom delu jeseni vremenski obrazac će se promeniti pa će rizik od oluja biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugaliji, dok će se pretnja u Nemačkoj i severnoj Francuskoj smanjiti. Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Kišomer pouzdan za poljoprivrednike Obrenovca, ali ovde godine nedovoljno kiše?

Prilično vlažno leto u Norveškoj i Finskoj nastaviće se u kišovitiju jesen, zahvaljujući severnoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dela sezone, kad će se vratiti sušnije vreme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Na nekim mestima gotovo zimsko vreme

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promena sredinom jeseni doneće na nekim mestima gotovo zimsko vreme. Kao razlog se spominju iznadprosečne snežne padavine u višim područjima Alpa. 

Viši meteorolog Alan Ripert upozorava da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i severnoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umerena akumulacija snega dogodi dok lišće još bude na drveću.

"Kako širom severne Evrope bude dolazilo sušnije vreme, pretnja udarima hladnoće u Poljskoj, Nemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo da dovede do blago ispodprosečnih temperatura u Nemačkoj i posebno Poljskoj, kao i u baltičkim država ili čak u severnoj Ukrajini“, naglašava Rojs.

S dolaskom hladnog vazduha, poveća će se izgledi za sneg u zemljama kao što su Poljska, Belorusija i baltičke zemlje sve do severne Ukrajine.

"Ne očekujemo iznadprosečne snežne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snega", zaključuje Rojs.


Tagovi

Vremenska prognoza AccuWeather Jesen Evropa


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.