Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.01.2023. 13:15

Smena sunčanih i oblačnih intervala: Bolesti i štetočine na žitima

U protekloj sedmici na strnim žitima registrovani su simptomi pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice. U usevima ječma ima simptoma mrežaste pegavosti lista, rđe ječma i sočivaste pegavosti.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 133
  • 36
  • 0

U Srbiji se tokom čitavog perioda očekuju česte promene vremena uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, koji će biti praćeni povremenom kišom i snegom uz malu količinu padavina. U sredu 1. februara biće toplije sa maksimalnom temperaturom oko 10°C, u četvrtak 2. februara temperatura će biti u padu, pa će od petka 3. februara do kraja perioda maksimalna temperatura biti uglavnom u intervalu od 2 do 6°C. U jutarnjim časovima biće uslova za pojavu slabih i umerenih, a ponegde i jačih mrazeva, naročito u prizemnom sloju vazduha.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima istočne i južne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Ugrožena uljana repica

U protekloj sedmici na strnim žitima registrovani su simptomi pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice. U usevima ječma ima simptoma mrežaste pegavosti lista, rđe ječma i sočivaste pegavosti. Vremenski uslovi u prethodnom periodu pogodovali su razvoju lisnih vaši u usevima strnih žita. Visoke temperature vazduha u zimskom periodu su dovele do ranije aktivnosti insekata.

Na usevima uljane repice registrovan je izlazak odraslih jedinki repičine pipe sa mesta prezimljavanja. U pogledu voćarskih kultura registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve i početak polaganja jaja.


Tagovi

Vremenska prognoza Repičina pipa Pad temperature Padavine Pepelnica žita Pegavost lista pšenice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...