Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.04.2019. 15:00

Sa sjetvom treba požuriti jer uskoro slijede oborine i zahladnjenje

Kakvo nas vrijeme očekuje i ovaj tjedan doznajte od poznatog agrometeorologa mr.sc. Dražena Kaučića!

Foto: Vedran Stapić
  • 6.638
  • 488
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 22℃, na zapadu zemlje, Istri i u Dalmaciji  24℃, a na istoku Hrvatske i do 25℃. No, akumulirana toplina cijelog sedmodnevnog razdoblja bila je na kopnu manja od prosjeka, što znači da je ipak bilo hladno. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se u Pazinu i Varaždinu na -3℃, Gospiću -4℃, a u Slavonskome Brodu i na -6℃. Spomenute temperature negativnog predznaka vjerujemo da nisu nanijele štetu voćkama i vinovoj lozi jer se njihovi cvjetovi, zametnuti plodovi i pupovi nalaze na 80 pa i više cm od tla. Oborine je u cijeloj Hrvatskoj bilo vrlo malo. Međutim, sjetveni je sloj tla ipak umjereno vlažan.

Srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla kretat će se u tjednu koji je pred nama oko 16℃, a to znači da je tlo dovoljno toplo za klijanje i nicanje svih ratarskih kultura. No, do petka će vrijeme u cijeloj zemlji biti nestabilno. Kiša će u petak prekinuti poljodjelske radove. Vlažnost sjetvenog sloja tla bit će povoljna za klijanje i nicanje posijanog sjemena ratarskih kultura. Dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do 27℃, a uzduž Jadrana do 24℃. Pojavu mraza ne očekujemo. Jutarnja temperatura zraka spustit će se na istoku i zapadu zemlje na 11℃, a uz more na 15℃.

Veseli nas da će akumulirana toplina do kraja tjedna biti veća od prosjeka. U subotu će osjetno zahladnjeti. Dnevna će temperatura zraka narasti na kopnu samo do 17℃, a u uz Jadran do 20. Kiša te pljuskovi popraćeni grmljavinom ne samo na kopnu, nego i uz Jadran prekinut će poljodjelske radove.

Savjetujemo vam da suhe i sunčane dane do petka i subote iskoristite za sadnju ljetnog cvijeća. Ne zaboravite pregledati ruže, jer je na njima opasnost od pojave lisnih ušiju i pepelnice vrlo velika. No, vrijeme će iduća tri dana biti povoljno i za preventivna prskanja vinove loze protiv grinja, ali ovisno o feno fazi u kojoj se ona nalazi. Vjerujemo da će se sjetva kukuruza obavljati svakodnevno. Najavljene oborine, te dovoljno toplo tlo garancija su da će posijano sjeme počet vrlo brzo nicati. No, odmah nakon sjetve a svakako prije petka i subote ne zaboravimo obaviti prskanje tzv. zemljišnim herbicidima kako nam se tijekom nicanja kukuruza ne bi pojavili korovi.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.