Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.09.2018. 16:30

S pripremom tla za jesensku sjetvu ne treba žuriti

Tlo je vrlo suho, pa se priprema tla za jesensku sjetvu obavlja vrlo teško ili nikako. Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste i za sakupljanje ljekovitog bilja, a jedno od njih je ljekoviti matičnjak, tj. melisa. 

Foto: Pixabay/annca
  • 3.044
  • 206
  • 1

I proteklih sedam dana maksimalna temperatura zraka narasla je na istoku i zapadu Hrvatske, te u Istri i Dalmaciji do 30ᵒ C. Pojava vrućih dana ne prestaje. Biljke ne doživljavaju temperaturni stres, ali je zato zrioba poljoprivrednih kultura "prisilna“. Neuobičajeno je da je temperatura zraka tijekom prve polovice ovog mjeseca viša od prosjeka ponegdje i za 4ᵒ C.

Noći su uzduž Jadrana bile tople. Minimalna temperatura zraka bila je u Senju, Malome Lošinju, Splitu, Komiži, Lastovu i Dubrovniku veća od 20ᵒ C. I zato, poneki se maslinari s pravom boje negativnih učinaka vručih dana i toplih noći na ovogodišnji urod njihovih kultura. Očekivane oborine u danima vikenda ponegdje su izostale. Proteklih sedam dana u gorju, Istri i Dalmaciji oborine nije bilo. No, i količine na istoku Hrvatske bile su vrlo male. Samo je na zapadu (Varaždin) ponegdje palo nešto više od 20 mm oborine.

Tlo je vrlo suho, pa se priprema tla za jesensku sjetvu obavlja vrlo teško ili nikako. Vrijedno je istaknuti kako je u kolovozu u cijeloj Hrvatskoj oborine bilo manje od prosjeka. Međutim, i u proteklih 17 dana ovog mjeseca oborine je manje od prosjeka. Primjerice u Zagrebu i Osijeku oborine je manje i za 60%. Upravo zato, savjetujemo da se s pripremom tla za sjetvu ne žuri.

Ne možemo, a ne spomenuti kako je temperatura tla na 5 cm dubine proteklih sedam dana narasla u Slavonskome Brodu do 30ᵒC, Osijeku, Zagrebu i Sisku 31ᵒ C, Karlovcu i Poreču 32, a u Rabu, Komiži i Dubrovniku i do 33ᵒ C. Dakle, ima li smisla tako vruće tlo otvarati? Pričekajmo da se donekle ohladi, ali i navlaži.

Dotok toplog zraka nad naše krajeve nastavit će se i u danima koji dolaze. Maksimalna će temperatura zraka ponovno na istoku i zapadu Hrvatske, te uzduž Jadrana narasti do već toliko ne željenih 30ᵒ C. Uzduž Jadrana noći će ponovno biti tople s minimalnom temperaturom jednakom ili većom od 20ᵒ C. Dani će u cijeloj Hrvatskoj ponovno biti suhi. Poneki kratkotrajni lokalni pljusak, ali s malom vjerojatnošću očekujemo na zapadu Hrvatske te u gorju i u unutrašnjosti Istre. 

Ne želeći pokvariti raspoloženje ratara koji su počeli kombajnirati svoje kulture, ali i voćara te vinogradara koji nastavljaju s berbom, moramo istaknuti kako vjerojatnost za oborine u danima vikenda ipak postoji. Koliko i gdje će biti najavljene oborine znat će se u petak na web stranicama DHMZ-a ili u vremenskim prognozama medija.

I na kraju vrijedno je istaknuti kako će u danima koji dolaze mnogi patiti od alergije izazvane peludi ambrozije, jer će koncentracija biti vrlo visoka. Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste i za sakupljanje ljekovitog bilja, a jedno od njih je ljekoviti matičnjak, tj. melisa. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.