Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.10.2019. 12:30

Promenljivo vreme do kraja nedelje: Ponegde slab prizemni mraz

Narednih sedam dana u Srbiji se prognozira promenljivo vreme. Dnevne temperature će biti ispod uobičajenih za ovo doba godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 141
  • 21
  • 0

Dnevne temperature će biti ispod uobičajenih za ovo doba godine. Od ponedeljka do srede 9. oktobra ponegde će biti slabog prizemnog mraza. Od srede se prognozira osetan porast temperature. U četvrtak 10. oktobra se očekuje prolazno naoblačenje, prvo na severu i zapadu, a zatim i u ostalim krajevima, mestimično sa kišom i manjim padom temperature. U petak 11. oktobra bi došlo do postepenog razvedravanja. Zatim se do kraja perioda prognozira pretežno sunčno i toplije vreme sa temperaturama iznad prosečnih za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne Srbije biti umerena do jaka suša.

Počnite na vreme sa jesenjom zaštitom voća

Nakon berbe, vreme je za pripremu za narednu vegetaciju 

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju sa održavanjem higijene. To obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite. Plavim prskanjem se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioza koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozna plamenjača jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioza vinove loze. Prouzrokovači navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno plavo prskanje obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabala opadne oko 50-60% lišća.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Oktobar Plavo prskanje Radovi u voćnjaku Tretiranje RHMZ


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.