Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.11.2022. 14:00

Promenljivo oblačno i kiša: Vreme je za pripremu voćnjaka za zimu

Vreme je kada se obavlja jesenje prskanje bakarnim preparatima radi smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 95
  • 75
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak 21. novembra posle podne i uveče očekuje prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje. U utorak 22. i sredu 23. novembra prognozira se promenljivo oblačno mestimično sa kišom i vetrovito sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom naročito na planinama, a u košavskom području i povremeno sa olujnim udarima najizraženijim u sredu pre podne.

Od četvrtka 24. novembra do ponedeljka 28. novembra bilo bi uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ponedeljak 28. novembra novo naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, na većim visinama sa susnežicom i snegom.Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima južne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Štete od zečeva, miševa i drugih glodara

Ovo je period za radove u voćnjaku koji će pripremiti biljku za nastupajući period zimskog mirovanja (uklanjanje polomljenih i oštećenih grana, trulih plodova). Vreme je kada se obavlja jesenje prskanje bakarnim preparatima radi smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti. Mladi zasadi su osetljivi na štete od glodara, pre svega zečeva.

Takođe, potrebno je pregledati parcele pod ozimim žitima, jer se tokom jeseni poljski miševi hrane tek posejanim semenom.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Razvedravanje Promenljivo oblačno Kiša Susnežica Jesenje prskanje Bakarna sredstva Priprema voćnjaka Zečevi Poljski miševi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]