Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.03.2021. 13:20

Promenljivo i oblačno - na usevima uočeni simptomi sive pegavosti pšenice

Na usevu ozimog ječma registrovani su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita, a u usevima ozime pšenice simptomi sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 93
  • 6
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 25. marta očekuje promenljivo i hladno vreme. U većini područja bilo bi umereno do potpuno oblačno, povremeno sa slabim snegom ili susnežicom. Od četvrtka do kraja perioda bilo bi toplije i u većini dana pretežno sunčano vreme. Prolazna naoblačenja očekuju se 28. i 30. marta sa kratkotrajnom kišom u nižim predelima i sa slabim snegom na visokim planinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na teritoriji južne i delovima centralne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima zapadne i istočne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U opasnosti od štetočina strna žita

Tokom proteklih sedam dana uočena je pojava bolesti na strnim žitima. Na usevu ozimog ječma registrovani su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita, a u usevima ozime pšenice simptomi sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita. Pored bolesti na strninama je uočena i visoka aktivnost glodara.

Primećena siva pegavost lista pšenice: Kako zaštiti useve?

U pogledu biljnih štetočina registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice i oštećenja na listovima koja nastaju usled dopunske ishrane. U toku je izlazak imaga sa mesta prezimljavanja. Niske temperature vazduha proteklih dana stopirale su izlazak sive repine pipe sa mesta prezimljavanja, ali se sa porastom temperatura očekuje njihov masovniji izlazak.


Tagovi

Vremenska prognoza Siva pegavost lista Bolesti pšenice Žitna pijavica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...