Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.10.2021. 15:00

Privodite kraju radove - stiže nova promjena vremena

Planirane radove na oranicama, u vrtovima, vinogradima i voćnjacima treba polako privoditi kraju, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Blanka Kufner
  • 3.206
  • 197
  • 0

Ruže ne prestaju cvasti. Uostalom pa kako i neće kad je tijekom proteklih dana temperatura zraka narasla ne samo uz Jadran, nego na zapadu, ali i na istoku hrvatske i do 23ᵒ C. Jutra su bila hladna. Temperatura se spustila u Ogulinu i Daruvaru na -5ᵒ C, a u Varaždinu na -6ᵒ C. Vjerujemo da je cvijeće uzgajano za Dan mrtvih bilo pokriveno ili sklonjeno na toplija mjesta, te nije stradalo.

Tlo je bilo umjereno vlažno. Ukupno je palo na istoku 8 do 21 mm, zapadu 3-23 mm, u gorju 10 do 14, a uz Jadran 1 do 54 mm oborine. Duboka obrada tla, ali i sjetva mogla se obavljati. Vrijedno je istaknuti kako je temperatura sjetvenog sloja tla proteklih dana narasla na istoku i zapadu zemlje do 18ᵒ C, a uz Jadran i do 20ᵒ C.

Neke povrtlarske, ali i ozime kulture tako su imale dovoljno toplo tlo za klijanje i nicanje njihovog sjemena. 

U danima koji dolaze na vrijeme će utjecati anticiklona, pa će dani biti suhi i sunčani. Dnevna će temperatura zraka narasti u subotu na kopnu do 17ᵒ C, ponegdje 18ᵒ C a,  uz Jadran i do 20ᵒ C. No, već u nedjelju poslijepodne uz Jadran, a u ponedjeljak i na kopnu bit će oborine.

Najavljena promjena vremena u nedjelju i ponedjeljak upozorenje je kako grobove treba i prije blagdana Svih svetih očistiti, te ukrasiti cvijećem. Do tada i planirane radove na oranicama, u vrtovima, vinogradima i voćnjacima treba polako privoditi kraju. Kako će vlažnost tla biti umjerena savjetujemo da se što više tla izore dubokom brazdom. Tako izorano tlo tijekom zime će polako mijenjati strukturu da bi u proljeće bilo praškasto, a time i lakše za obradu.

Obilazeći vinograde i voćnjake savjetujemo da se zaštite od divljači. Jesenska gnojidba ne bi smjela izostati. Vrijedno je istaknuti kako se polako moramo pripremiti na uništavanje miševa i štakora koji će dolaskom hladnijeg vremena navaliti u prostorije gdje se skladište ubrani plodovi.  

I tako, ovih nekoliko sunčanih dana treba iskoristiti i za odlazak u šume gdje nas čekaju gljive i kesteni.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.