Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.03.2020. 14:00

Pripremite se na pojavu mraza, u gorju moguć i snijeg

U zraku ne samo da ima virusa, nego i peludi breze pa i čempresa, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.115
  • 233
  • 0

Akumulacija topline bila je proteklih sedam dana uzduž Jadrana veća od prosjeka za 30 do 50 %, gorju 50 do 60 %, a na istoku i zapadu Hrvatske 60 do 70%. Dnevna temperatura zraka narasla je u drugoj polovici proteklog tjedna u gorju do 18℃, uzduž Jadrana 20℃, a na istoku i zapadu i do 24℃. No, u danima vikenda, ali i u ponedjeljak temperatura zraka na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati spustila se u Zadru na -1℃, Pazinu i Gospiću -7℃, Slavonskom Brodu -8℃, a u Varaždinu i na -10℃.

I zato su vjerojatno nezaštićene, a osjetljive biljke na temperature ispod točke smrzavanja sigurno stradale. Oborine je ponovno bilo vrlo malo, pa je tlo u cijeloj Hrvatskoj suho. Ukupno je na istoku i zapadu izmjereno 1 do 3 mm, a u gorju 2 do 3 mm oborine. Uzduž Jadrana oborine uglavnom nije bilo. Ako je ponegdje i bilo, količina nije bila veća od 1 mm. Vrijedno je istaknuti kako je ovog mjeseca do danas ukupno uzduž Jadrana bilo 3 do 4, a na istoku i zapadu Hrvatske samo 5 do 6 dana s pojavom oborine.

U danima koji dolaze akumulacija topline biti će na kopnu uglavnom jednaka, a uzduž Jadrana veća od prosjeka za 10 do 20 %. Očekujemo kako će u petak pa i u subotu dnevna temperatura zraka uzduž Jadrana narasti do 19℃, a na istoku i zapadu Hrvatske do 20℃. U nedjelju će osjetno zahladiti. Dnevna temperatura na kopnu neće prelaziti 10℃.

Dakle, prvo iznadprosječno toplo, a zatim neuobičajeno hladno vrijeme upozorenje je kako šteta uskoro može biti na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, ali i na voćkama čiji su pupovi nabubrili, a ponegdje se i otvorili.

Upozoravamo kako tijekom ranih jutarnjih sati u nedjelju, ponedjeljak, ali i u utorak može biti pojave mraza ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana. Na 5 cm od tla temperatura će se vjerojatno uzduž Jadrana spustiti na -3℃ a na kopnu i na -7℃. Oborine, ali samo na kopnu, očekujemo noću od subote na nedjelju, ali u vrlo malim količinama.

Ne iznenadimo se ako u gorju ponegdje bude i snijega na tlu.

Dakle, prvo iznadprosječno toplo, a zatim neuobičajeno hladno vrijeme upozorenje je kako šteta uskoro može biti na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, ali i na voćkama čiji su pupovi nabubrili, a ponegdje se i otvorili. Navedeno neka bude upozorenje kako se što prije moramo pripremiti na ublažavanje posljedica od smrzavanja. Štete će sigurno biti manje ako kulture prekrijemo odgovarajućom folijom ili ako tijekom ranih jutarnjih sati kad temperature opadaju počinjemo unutar nasada dimiti, odnosno paliti slamu ili suho lišće.

Osobe koje pate od alergije izazvane peludi upozoravamo na visoku koncentraciju peludi ne samo breze, nego čempresa, pa i topole. Da, osim virusa eto nam u zraku i mnoštvo peludnih zrnaca koji kod osoba alergičnih na njihovu pojavu donose pogoršanje općeg zdravlja.  

I tako malo pomalo u petak (20. ožujka) u 4:50 (SEV) astronomski je početak proljeća. Navedenog dana Zemljina os se naginje prema Suncu, Sunce prelazi nebeski ekvator pa nam i dani postaju sve duži.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]