Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.03.2019. 15:00

Priprema za zaštitu od moguće pojave mraza može početi

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu. Kakvo nas vrijeme čeka u idućim danima?

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 2.733
  • 226
  • 2

Proteklih je dana bilo iznadprosječno toplo. Dnevna temperatura zraka narasla je uzduž Jadrana do 19℃, u gorju i Istri 20 ℃, a na zapadu, te istoku Hrvatske i do 23℃. No, jutra su ipak bila hladna pa se jutarnja temperatura zraka posljednjih sedam dana na 5 cm od tla spustila u Pločama na -3℃, Ogulinu - 5℃, Varaždinu i Pazinu -6, a u Slavonskome Brodu i na -6℃.

Oborine je proteklih dana bilo, ali su ukupno izmjerene količine vrlo male, te se kreću od 1 do 2 mm u Istri, 1 do 7 mm na istoku, 2 do 9 mm u gorju , te 2 do 11 mm na zapadu zemlje. Vrijedno je istaknuti kako uzduž Jadrana oborine nije bilo, te nas ne čude brojni požari izazvani paljenjem korova. Vrijedno je istaknuti kako je tlo uzduž Jadrana, te u gorju, a ponegdje i na istoku zemlje suho. Na zapadu je tlo umjereno vlažno. Spomenuta vlažnost tla pogoduje ratarima koji obavljaju pripremu tla za sjetvu, ali i onima koji već siju jare kulture. No, ozime ratarske kulture na istoku zemlje ipak ponegdje trpe od nedostatka vode u tlu.

Savjetujemo da se ovih dana posađeni lozni cijepovi i voćke ipak zaliju s najmanje 5 l vode po četvornom metru, jer se tlo tijekom sadnje osušilo. Posijane, ali i posađene povrtlarske kulture također treba svakodnevno navodnjavati.  

Tlo je iz dana u dan sve toplije. Jučer se u 14:00 sati na 5 cm dubine ono zagrijalo u Križevcima do 12℃, Poreču 13 ℃, Osijeku 14℃, Zadru 15℃, a u Rabu do 17℃. No, jutarnje su se temperature u gorju kretale oko 3℃, na istoku i zapadu Hrvatske oko 5, a uzduž Jadrana oko 9℃.  I zato, kolanje sokova u višegodišnjim kulturama polako počinje. Dokaz tome je suzenje vinove loze na mjestu reza.

U danima koji dolaze najtoplije će biti u četvrtak kad će temperatura zraka narasti na kopnu do 23℃, a uz Jadran do 18℃. Juta će najhladnija biti u srijedu i to na istoku, a u petak na zapadu zemlje. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti do 18℃, a uz Jadran do 15℃. Jutra će biti najhladnija u subotu kad ponegdje na zapadu zemlje te u gorju može biti pojave slabog mraza.

Oborine očekujemo u petak. Vjerojatnost za njihovu pojavu danas je najmanja u Istri, a najveća na istoku Hrvatske. Ako se ostvari prognoza pojave oborine od 80% u krajevima uz Jadran, suhome tlu doći će uskoro kraj. Oborine s vjerojatnošću od 90% u petak na istoku zemlje razveselit će ratare koji su već obavili sjetvu nekih kultura, ali i povrtlare koji su sjetvu svojih kultura obavljali na otvorenom. Oborine u petak očekujemo i na zapadu Hrvatske ali s vjerojatnošću manjom od 50%.

Kako je ovih dana koncentracija peludi čempresa, lijeske, johe i brijesta visoka, savjetujemo da svi oni koji pate od alergije na navedenu pelud, ne odlaze u prirodu.   

I na kraju moramo savjetovati vinogradare i voćare da se već od sutra polako pripremaju za zaštitu svojih nasada od moguće pojave mraza. Priprema počinje kupnjom akril folije, dovoženjem slame u nasade, kupnjom velikih voštanih svijeća, ali i sakupljanjem starog motornog ulja. Normalno, ne zaboravimo i da postoje osiguravajuća društva kod kojih naše nasade možemo već danas osigurati od mraza i tuče.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]