Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.01.2021. 13:00

Padavine tokom cele nedelje - zaštitite mlade voćke od glodara

Miševi i zečevi su posebno štetni za mlade voćnjake, jer su nežne sadnice često jedina hrana do koje mogu doći tokom hladne zime. Posebno vole zasade jabuke, kruške, višnje.

Foto: Danijela Plavšić
  • 128
  • 24
  • 0

Početkom sedmice se očekuje pretežno oblačno i malo hladnije vreme, mestimično s kišom, a na visokim planinama sneg. Više padavina se očekuje na istoku i jugoistoku, a na krajnjem zapadu i severozapadu suvo. U utorak 5. januara još ujutro ponegde je moguća kiša, na višim planinama sneg. Preko dana bilo bi uglavnom suvo. U toku noći prognozira se novo naoblačenje s kišom koje bi zahvatilo severozapadne, zapadne i jugozapadne delove Srbije.

U sredu 6. januara očekuje se oblačno s kišom, na planinama sa snegom, a više padavina očekuje se u drugom delu dana i u toku noći. U košavskom području povremeno jak jugoistočni vetar. U četvrtak 7. januara prognozira se pretežno oblačno i hladnije vreme uz slabljenje i prestanak padavina. U petak 8. i subotu 9. januara očekuje se suvo vreme uz delimično razvedravanje, ali uz dalji pad temperature vazduha. Krajem perioda, od 10. januara
očekuje se naoblačenje sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i zapadne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima centralne, istočne, južne i jugozapadne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Miševi i zečevi opasni za mlade voćke

Svake godine u našim voćnjacima veliku štetu izazivaju glodari i zečevi. Od štetnih glodara najzastupljeniji su poljska voluharica i poljski miš. Oštećenja koja prave često dovode do slabljena, pa i sušenja voćaka. Miševi i zečevi su posebno štetni za mlade voćnjake, jer su nežne sadnice često jedina hrana do koje mogu doći tokom hladne zime.

Higijena voćnjaka: Značaj zimskih aktivnosti u voćnjacima i okućnicama

Posebno vole zasade jabuke, kruške, višnje. Veoma je važno održavanje higijene voćnjaka, uklanjanje svega u šta se mogu zavući sitni glodari i tu napraviti svoje sklonište, voćnjak treba redovno kositi i ukloniti grane nakon rezidbe.


Tagovi

Vremenska prognoza Padavine Glodari Mlade voćke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...