Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najtopliji januar
  • 05.02.2020. 18:00

Ovogodišnji januar najtopliji u istoriji Evrope

U Evropi je bio za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg - 2007. godine i 3,1°C topliji od proseka tog meseca u periodu od 1981. do 2010. 

Foto: Depositphotos/sorokopud
  • 104
  • 25
  • 0

Januar 2020. bio je najtopliji ikad u Evropi, potvrdila je služba za klimatske promene, Kopernikus (Copernicus). Globalna temperatura bila je toplija od bilo kog zabeleženog prvog meseca u godini, ali samo neznatno (za 0,03°C) u slučaju januara 2016.

U Evropi je bio za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg - 2007., i 3,1°C topliji od proseka tog meseca u periodu od 1981. do 2010.

Moskva nikada toplija

Suvi fenski vetrovi rezultirali su ekstremno visokim vrednostima krajem januara i početkom februara, a u Evropi su najviše temperature u podne bile između 26-28 °C. Torino i Kuneo (Cuneo) koji se nalaze u severozapadnom delu Italije dostigli su gotovo 27°C, južna Švajcarska zabeležila je 24°C, dok je u španskoj Valenciji dostigla čak 28,4°C.

U delu severoistočne Evrope, Skandinaviji i delu Rusije razlika je prešla čak šest stepeni više nego u periodu 1981-2020.

Uticaj vremenskih prilika na razvoj pojedinih ratarskih kultura

Prosečna temperatura u ruskoj prestonici u januaru ove godine je najviša ikada zabeležena u poslednjih 141 godinu od kada se prate ti podaci, a iznosila je oko 0°C, što je 9,3°C više od uobičajenih temperatura.

Januar u Srbiji bio topao sa znatno manje padavina

Januar 2020. godine na teritoriji Srbije obeležilo je toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. Najviše temperature vazduha zabeležene su krajem prve i početkom druge, kao i tokom većeg dela treće dekade meseca. 

Prema saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u januaru 2020. godine bilo je znatno manje padavina nego što je uobičajeno za ovaj mesec. 

Procenat dospelih padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je u najvećem delu zemlje oko 75%, dok je u istočnim predelima i na krajnjem severu Vojvodine oko i ispod 50%.

Decenija (2010.-2019.) takođe najtoplija od početka merenja

Zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte nastalih kao posledica ljudskih aktivnosti, Zemlja je 1℃ toplija nego u predindustrijsko doba, što ima razorne posledice širom sveta kao što su stravični požari u Australiji, požari širom Amerike, kao i jako vruća leta koja su zabeležena u 2019. godini.

Toplotni talas u junu "pržio" Evropu - izgledi za jednogodišnje useve nisu najbolji?

Do kraja veka, ako se ovako nastavi planeta bi mogla biti toplija za 4-5℃.


Tagovi

Vremenska prognoza Evropa Rusija Srbija Januar najtopliji Toplotni talas


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu