Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.04.2022. 16:00

Opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla

Vjerojatno će i ovog drugog proljetnog meseca ukupna količina kiše biti manja od višegodišnjeg prosjeka. Nedostatkom vode u tlu osobito su pogođene površine na istoku zemlje.

Foto: Martina Popić
  • 2.210
  • 92
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila uglavnom jednaka višegodišnjem prosjeku. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 20℃, sjeverozapadu 21℃, a na istoku i do 23℃. Jutra su ipak bila svježa.

Pri tlu se temperatura spustila na istoku na 3℃, sjeverozapadu 1℃, a u gorju i na -2℃. Štete od pojave mraza utvrđene su na voćkama koje još uvijek cvatu, jer se na pojedinim lokalitetima u gorju veće nadmorske visine temperatura spustila i na -4℃.

Kiše je bilo, ali na istoku premalo da bi tlo bilo umjereno vlažno. Vrijedno je istaknuti kako je ovog mjeseca dana s pojavom kiše bilo u Zadru, Gospiću i Zagrebu 10, a u Osijeku 12 dana. No, ukupno izmjerene količine ovog mjeseca ipak su u cijeloj zemlji manje od prosjeka. Ne zaboravimo da je manje od prosjeka bilo i u ožujku. Nedostatak vode u tlu posebno je izražen na istoku. Primjerice, u odnosu na višegodišnji prosjek ovog je mjeseca u Osijeku palo otprilike i za 50 % manje kiše.

Nažalost, opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla. Očekujemo kako će se tijekom jutra ove subote u gorju temperatura zraka pri tlu spustiti ispod točke smrzavanja, te će štete na voćkama koje još cvatu biti i veće. Do kraja ovog i početkom idućeg tjedna vrijeme će u cijeloj zemlji biti promjenljivo sa sunčanim razdobljima. No, najveća vjerojatnost za pojavu kiše u nedjelju je uzduž Jadrana, a poslijepodne ponegdje i na kopnu.

U ponedjeljak također raste vjerojatnost za kišu, ali sada već i na prostoru cijele Hrvatske. Tijekom vikenda, ali i u danima prve polovice idućeg tjedna jutarnja će se temperatura zraka spustiti na istoku i sjeverozapadu samo na 6℃, pa pojave mraza sigurno neće biti. Kako će dnevna temperatura narasti i do ugodnih 23℃, a tlo se zagrijati i do 18℃, posijano sjeme ratarskih kultura vrlo brzo će klijati nicati.

Savjetujem da se korovi, a čiji je rast vrlo intenzivan pravovremeno suzbijaju. Ne zaboravimo na preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika. Umjereno vlažno tlo svakako treba iskoristiti za plitku obradu tla, kako bi korištenje herbicida bilo što manje.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Opasnot od mraza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.