Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.02.2021. 11:35

Odlazi prevrtača, stiže lažac: Ožujak ipak neće biti ovako topao?

Imali smo iznadprosječno toplo i suho vrijeme. Kakvo nas čeka do kraja veljače i s dolaskom prvog proljetnog mjeseca, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 10.503
  • 815
  • 0

Proteklih sedam dana ne samo da je bilo iznadprosječno toplo, nego i suho. Dnevna temperatura zraka narasla je uzduž Jadrana do 18℃, a na kopnu i do 20℃. Jutra su ipak bila hladna. Uzduž Jadrana temperatura zraka pri tlu pustila se tijekom ranih jutarnjih sati na -2℃, a na kopnu -5℃. Zahvaljujući spomenutim temperaturama kolanje sokova u višegodišnjim kulturama još uvijek nije počelo.

No, zato je koncentracija peludi čempresa i johe vrlo visoka. Sve alergične osobe imaju tegobe.

Do subote će još uvijek temperature zraka biti više od prosjeka za ovo doba godine. Već od nedjelje temperature će biti primjerene početku prvog proljetnog mjeseca. Sa sjevera će u naše krajeve pritjecati hladan zrak. Na kopnu će dnevne temperature narasti do 8℃, a jutarnje se spustiti ispod točke smrzavanja. Kako oborine ne očekujemo, dani će biti suhi. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo u subotu i nedjelju.

Suhe i sunčane dane sve do početka, a možda još i cijeli idući tjedan svakako treba iskoristiti za rezidbu vinove loze, voćaka i maslina. Ne zaboravimo na gnojidbu! Tlo će biti umjereno vlažno, pa će i traktori moći ulaziti na oranice obavljajući prihranu, ali i pripremu tla za sjetvu jarih kultura.

Upozoravamo da se korovi ne pale. Zbog vjetra otvorena vatra vrlo brzo može izmaknuti našoj kontroli  i eto nam požara kojeg je katkada teško ugasiti.

Voćarima i vinogradarima koji ovih dana planiraju obavljati sadnju savjetujemo da prije početka osiguraju dovoljne količine vode potrebne za navodnjavanje. Bojimo se da je tlo na lakim tlima sve do 20 pa i koji centimetar dublje nedovoljno vlažno. Kad će pasti veće količine oborine, danas je teško napisati.

I tako nam uskoro kalendarski zimi polako dolazi kraj. Ožujak je prvi od tri proljetna mjeseca. U odnosu na veljaču on je u Osijeku topliji za 5℃, a u Zagrebu 4℃. Za ožujak se govori da je “lažac“ jer je vrijeme tijekom mjeseca vrlo promjenljivo, pa se događa da su i vremenske prognoze katkada i nepouzdane. Međutim, nadamo se da će toga biti vrlo malo.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.