Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.04.2022. 14:00

Od vikenda toplije - pojačano prisustvo insekata štetočina

Pored direktnih šteta, zelena breskvina vaš je prenosilac velikog broja biljnih virusa koji su veoma opasni za biljnu proizvodnju.

Foto: Depositphotos/elenathewise
  • 109
  • 37
  • 0

U Srbiji se u periodu do 27. aprila 2022. godine očekuje promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima, a na planinama u utorak i sredu, 19. i 20. aprila, sa slabim snegom. Do srede bi bilo prohladno sa dnevnom temperaturom ispod višegodišnjeg proseka. Od četvrtka 21. aprila temperatura bi bila u postepenom porastu. Od nedelje 24. aprila do kraja perioda prognozira se prosečno toplo vreme sa dužim sunčanim periodima i ređom pojavom slabe kiše ili lokalnih pljuskova.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i centralne Srbije biti umerena suša.

Breskvina vaš je prenosilac virusa šarke šljive - oprez

Tokom proteklih sedam dana bilo je pojačano prisustvo insekata štetočina. Na parcelama pod ozimim usevima ima odraslih jedinki žitne pijavice. Trenutno je u toku dopunska ishrana odraslih jedinki i polaganje jaja. Takođe, ima lisnih vaši i cikada. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom, odnosno sisanjem biljnih sokova, lisne vaši i cikade su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Registrovana zelena breskvina vaš - šta činiti?

U pogledu voćnih kultura u zasadima breskve ima larvi zelene breskvine vaši kod koje je u toku početak piljenja larvi. Pored direktnih šteta, zelena breskvina vaš je prenosilac velikog broja biljnih virusa koji su veoma opasni za biljnu proizvodnju. Za koštičave voćne vrste veoma je značajna njena uloga kao prenosioca virusa šarke šljive. U zasadima kruške uočene su odrasle jedinke, jaja i mlađe larve obične kruškine buve.


Tagovi

Vremenska prognoza Breskvina vaš Šarka šljive Štetočine Biljna vaš


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!