Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.02.2021. 15:00

Od srede toplije vreme - uočena siva pegavost lista pšenice

U usevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.

Foto: Zlatko Markovinović (ilustracija)
  • 177
  • 72
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak, 1. februara, očekuje pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom, u nižim predelima severne i zapadne Srbije i sa susnežicom i snegom, na planinama sa snegom. Ponegde se očekuje formiranje odnosno manje povećanje snežnog pokrivača.

U utorak, 2. februara, u većem delu bilo bi umereno oblačno i suvo vreme, na jugu i istoku pretežno oblačno ponegde sa kišom, na planinama sa snegom. Od srede, 3. februara, prognozira se toplije vreme, umereno oblačno sa sunčanim periodima i uglavnom suvo i sa temperaturama vazduha znatno iznad proseka za ovo doba godine.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji na Neri, Brzavi i Tamišu, kao i na Savi kod Šapca će tokom 2. februara dostići granicu redovne odbrane od poplava, a vodostaji na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, na Ibru, na donjem toku Južne Morave će biti u biti u stagnaciji i manjem porastu i kretaće se oko upozoravajućih nivoa.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne i jugozapadne umereno do jako vlažni uslovi, dok će u delovima južne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Pegavost kod pšenice i ječma

U zasadaima kruške registrovano je prisustvo odraslih jedinki obične kruškine buve male brojnosti.

U pogledu biljnih bolesti uočeni su simptomi suve truleži uljane repice, na najstarijem lišću. U usevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.


Tagovi

Vremenska prognoza Siva pegavost pšenice Toplije vreme Suva trulež Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...