Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.09.2021. 11:00

Od petka zahlađenje - aktiviran krompirov moljac

Na feromonskim klopkama u usevima krompira se registruju povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca, jer je u toku preklapanje leta leptira četvrte i pete generacije.

Foto: Depositphotos/kbolbik (ilustracija)
  • 98
  • 34
  • 0

U Srbiji se do srede, 15. septembra, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U četvrtak, 16. septembra, došlo bi do umerenog naoblačenja, ponegde je moguća kratkotrajna slaba kiša. Od petka, 17. septembra, prognozira se promenljivo oblačno vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskom sa grmljavinom. Do petka, 17. septembra, bi temperatura vazduha bila znatno iznad prosečnih vrednosti, najviša od 28 do 32°C. Od petka na severozapadu, a od subote i u ostalim krajevima nastupiće pad temperature za pet do osam stepeni.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i istočne Srbije biti umerena do jaka suša.

Od značaja zaštita plodova od prouzrokovača skladišnih bolesti

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. Na feromonskim klopkama u usevima krompira se registruju povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca, jer je u toku preklapanje leta leptira četvrte i pete generacije.

U toku je let leptira krompirovog moljca, u što kraćem roku sklonite krtole sa parcele

Kod voćarskih kultura, u zasadima jabuke na plodovima je registrovano prisustvo položenih jaja jabukinog smotavca. U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije ove štetočine. Pored toga, u fazi sazrevanja plodova jabuke od izuzetnog je značaja zaštita plodova od prouzrokovača skladišnih bolesti kao što su: meka, mrka i gorka trulež plodova.


Tagovi

Vremenska prognoza Krompirov moljac Jabukin smotavac Pad temperature


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...