Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.05.2022. 13:00

Od nedelje kiša - stenice na vinovoj lozi i voću

Od sredine sedmice bilo bi pretežno sunčano uz postepeni porast temperature, da bi od nedelje 22. maja, došlo novo naoblačenje sa padavinama.

Foto: Depositphotos/zacariasdamata
  • 238
  • 14
  • 0

Prema prognozi početkom perioda očekuje se pretežno promenljivo i nestabilno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i vremenske nepogode sa većom količinom padavina, više od 20 mm za kratak vremenski period i kratkotrajnom pojavom grada i olujnim vetrom. Od sredine sedmice bilo bi pretežno sunčano uz postepeni porast temperature, da bi od nedelje 22. maja, došlo novo naoblačenje sa padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne i jugoistočne Srbije biti umerena i jaka suša.

Vaši, smotavac i stenica

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. U zasadima jabuke i šljive u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog (šljivinog) smotavca, a u zasadima vinove loze u toku je let leptira i polaganje jaja prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. U zasadima kruške registrovano je prisustvo jaja i mlađih larvenih stupnjeva obične kruškine buve kod koje je u toku piljenje larvi prve letnje generacije ove štetočine.

U pogledu ratarskih kultura u usevima šećerne repe registrovana je visoka brojnost imaga repine pipe i prisustvo lisnih vaši, crne repine vaši i zelene breskvine vaši. Pregledom useva krompira registrovano je prisustvo imaga i jajnih legla krompirove zlatice kod koje je u toku kopulacija imaga i početak polaganja jaja.

U zasadima voća, vinove loze, kao i u ratarskim i povrtarskim kulturama registruje se prisustvo odraslih jedinki braon mramoraste stenice i zelene povrtne stenice. U toku je migracija ovih šteočina sa drveća i spontane flore u poljoprivredne useve i zasade.


Tagovi

Mramorasta stenica Zelena stenica Repina pipa Jabukin smotavac Vremenska prognoza Suša Padavine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić