Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.07.2021. 11:00

Od četvrtka pljuskovi - pamukova sovica pravi štete u usevima

Najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca, suncokreta, i drugo koji su u različitim fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su polaganje jaja.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 287
  • 20
  • 0

U Srbiji se u utorak 13. i sredu 14. jula prognozira sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 35°C do 39°C. U sredu 14. jula uveče na zapadu i severozapadu očekuju se pljuskovi i grmljavina. Od četvrtka 15. jula promenljivo i svežije vreme sa češćom pojavom pljuskova i grmljavine. Moguće su nepogode sa jakim pljuskovima, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Vrućine povoljno uticale na aktivnost štetočina

Izuzetno visoke temperature vazduha povoljno su uticale na aktivnost insekata štetočina. Proteklih dana beleže se ulovi odraslih jedinki pamukove sovice. Usled jako visokih temperatura vazduha, očekuje se povećanje njene brojnosti i štetnosti u narednom periodu. Najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca, suncokreta, i drugo koji su u različitim fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su polaganje jaja.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a u zasadima krušaka odvija se intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije obične kruškine buve. U toku je i polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije pepeljastog grožđanog moljca.

U pogledu biljnih bolesti na značajnom broju parcela sa šećernom repom gde je vršeno navodnjavanje došlo je do stvaranja povoljnih mikroklimatskih uslova za razvoj i širenje prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. Kod voćarskih kultura vremenske prilike pogoduju razvoju i širenju prouzrokovača pepelnice vinove loze.


Tagovi

Vremenska prognoza Pamukova sovica Štetočine Kruškina buva Pljuskovi Visoke temperature


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u