Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.03.2023. 10:30

Očekuje se dovoljno toplo tlo za sadnju krumpira, ali i pojava mraza

Neka nas pojava mraza i jutarnje temperature zraka ispod točke smrzavanja ne obeshrabre, poručuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 1.847
  • 147
  • 0

Proteklih je dana temperatura zraka u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka za ovo doba godine. Dnevna je temperatura narasla u gorju do 12℃, istoku i sjeverozapadu 17℃, a uzduž Jadrana do 18℃.

I tlo je iz dana u dana sve toplije. Jučer je temperatura na 5 cm dubine u 14 sati bila u Gospiću 10℃, Krapini 11℃, Osijeku 12℃, a u Zadru 14℃. Mnoge povrtlare navedene temperature vesele, jer će sjeme nekih posijanih povrtlarskih kultura vrlo brzo početi klijati i nicati. Jutra su ipak bila hladna, pa se temperatura pri tlu spustila u Šibeniku na -1℃, Slavonskome Brodu -4℃, Varaždinu -6℃, a u Gospiću na –10℃.

Tlo je bilo umjereno vlažno. Ukupno je na istoku i sjeverozapadu izmjereno 2 do 12 mm, gorju 10 do 16 mm, a uzduž Jadrana 4 do 10 mm oborine. Snijega na tlu bilo je samo u gorju. Danas je njegova visina u Ogulinu 20 cm, Gospiću 40 cm, a na Zavižanu 93 cm.

Zbog očekivanih oborina sutra, pa i u subotu planirani poljodjelski radovi obavljat će se teško ili nikako. No, već u nedjelju obilno sijanje Sunca mnoge će voćare i vinogradare potaknuti da nastave s rezidbom. Ne zaboravimo rane nakon rezidbe premazati voskom. Neka nas pojava mraza i jutarnje temperature zraka ispod točke smrzavanja ne obeshrabre, jer će tijekom podneva temperatura na istoku i sjeverozapadu zemlje narasti do 11℃.

Ponedjeljak više neće obilovati sijanjem Sunca, ali će biti suho i radovi će se moći obavljati. Tijekom utorka ponovno ponegdje očekujemo oborine. No, već će u srijedu biti znatno toplije od prosjeka. Temperatura će narasti na istoku i sjeverozapadu i do 18℃. Dan će biti kao stvoren za nastavak rezidbe, ali i za sjetvu mrkve, rotkvice, peršina, blitve i poriluka. Kako se očekuje da će se i tlo na 5 cm dubine zagrijati do temperatura većih od 10 ℃, sadnja krumpira može početi.

Cvatnja forzicija upozorava nas da i ruže treba polako orezivati. Ne zaboravite na rezidbu ribiza, kupina i malina.

I na kraju ne možemo, a ne podsjetiti kako kućice za ptice treba otvoriti i dobro čistiti. Samo iz čistih kućica čut će se ugodan cvrkut mladunaca.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Vrijeme Temperatura tla Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.