Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljeto 2022
  • 20.05.2022. 18:00

Očekuje nas vrelo ljeto, tuča i olujno nevrijeme

Toplinski val nam donosi sušu koja će se smjenjivati s olujama. U opasnosti su usjevi pšenice, kukuruza, ali i uzgoj povrća

Foto: Depositphoto/reydangeniy@gmail.com
  • 4.257
  • 475
  • 0

AccuWeather meteorolozi su objavili prognozu za ljeto 2022. godine koja nije ni malo optimistična. Toplinski val će prevladavati u najvećem dijelu Europe. Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi, predviđaju da bi moglo biti toplije od uobičajenog za veći dio kontinenta.

Kako znamo, ono na sjevernoj hemisferi službeno počinje 21. lipnja, dok je 1. lipnja prvi dan meteorološkog ljeta. Europljane očekuju visoki troškovi za rashlađivanje, ali i navodnjavanje, a to će posebno biti slučaj Balkanu i području Francuske i Njemačke.

Vrućine i oluje na Balkanu

Prognoze pokazuju da će ovo ljeto biti vrelo za jug Europe. Gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati više dana sa ili iznad 32ºC u usporedbi s dugoročnim prosjekom.

Boj dana s temperaturom iznad 32ºC bit će veći u odnosu na 2021. godinu. Suša će i dalje biti problem, mada je nešto bolja situacija sa zalihama vode nego prošle godine u ovo doba. Prognostičari najavljuju da će drugi dio ovog godišnjeg doba biti više dana s grmljavinama, ali padaline neće biti dostatne da okončaju sušu.

Veliki je rizik od pojave tuče. Zabrinutost zbog suše širom Balkana mogle bi ublažiti padaline, ali postoji bojazan od tuče i olujnog nevremena koje bi moglo oštetiti usjeve pšenice i kukuruza. Proizvodnja povrća će biti otežana, a poljoprivrednici će puno energije i sredstava trošiti za navodnjavanje.

U opasnosti su ratarski usjevi (Foto: M. Popić)

Vrelo i u ostatku Europe

Od Portugala do Italije ljeto će biti toplije nego inače, ali promjenjivo. Rekordne temperature će trajati tjedan ili dva, a prekidat će ih oluje koje će smanjivati temperaturu i mogu nanijeti štete poljoprivrednim usjevima.

Talijane očekuje slični scenarij. Pored visokih temperatura u ovoj zemlji su na snazi nova pravila u vezi s klima uređajima.

Tamošnja je vlada objavila Operaciju Termostat, novo pravilo koje će ograničiti postavljanje klima uređaja niže od 27ºC. Tako bi se moglo uštedjeti 4 milijarde kubičnih metara plina. Kazne za nepoštivanje su visoke i kreću se do 3.000 eura. Ova restrikcija će se produžiti i na zimske mjesece kada temperatura ne smije prijeći 19ºC.

Zapadnoj Europi prijete šumski požari, posebno na jugu Francuske i Njemačke.

Očekivanja su da će sjever Evrope izbjeći oluje i da ljetne vrućine neće biti tako intenzivne. Postoji opasnost od jakih oluja od Francuske do Poljske, no one neće biti učestale kao prošle godine.

Visoke temperature zahvatit će i Britanske otoke, ali će se smjenjivati s promjenom vremena. Kiša i oluje s grmljavinom bi se sa sjevernih Britanskih otoka mogle proširiti na istok u Norvešku i na kraju zaokrenuti na jug u Poljsku i baltičke države. 


Tagovi

Vremenska prognoza Suša AccuWeather Oluje Ljeto 2022 Tuča


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]