Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.11.2022. 13:30

Oborine će uskoro prekinuti poljodjelske radove

Ponegdje u gorju može biti pojave slabog mraza, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.763
  • 100
  • 0

Protekli su dani ponovno bili topliji od prosjeka. Akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 60 do 70 posto. Tijekom dana temperatura zraka narasla je na kopnu do 23ᵒC, a uzduž Jadrana i do 26ᵒC. Jutra su bila hladna i maglovita, pa se temperatura pri tlu spustila uzduž Jadrana na 7ᵒC, istoku 5ᵒC, sjeverozapadu 3ᵒC, a u gorju ispod točke smrzavanja.

Tlo je uglavnom umjereno, a ponegdje na lako propusnim tlima sad već i suho. Ozime kulture na spomenutim tlima ponegdje već trpe od nedostatka vode u tlu jer su ukupno izmjerene količine proteklih sedam dana bile vrlo male. Na istoku je izmjereno 1 do 2 mm, a na sjeverozapadu 2 do 11 mm kiše. No, uzduž Jadrana kiše nije bilo.

Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla tijekom dana zagrijavao i do 20ᵒC. I upravo zato, klijanje i nicanje posijanih ozimih kultura na tlima koja su umjereno vlažna je jako dobro.   

Oborine će uskoro prekinuti poljodjelske radove jer već u petak pojavu kiše očekujemo na sjeverozapadu, u gorju, ali i uzduž Jadrana. Tijekom subote njene će pojave biti i na istoku. No, u nedjelju kiša te prestati. Dani u prvoj polovici tjedna koji dolazi bit će suhi i sunčani s akumulacijom topline većom od prosjeka i za 60 posto. Temperatura će tijekom dana narasti na kopnu do 15ᵒC, a uzduž Jadrana i do 19ᵒC. Međutim, u ranim jutarnjim satima temperatura će se spustiti na 9ᵒC.

Vrijedno je istaknuti kako ponegdje u gorju može biti pojave slabog mraza jer će se sigurno temperatura spustiti ispod točke smrzavanja, pa savjetujemo da se biljke osjetljive na niske temperature sklone na toplija mjesta, ali i voda iz cijevi na otvorenom ispusti.

Nedostatku vode u tlu na istoku gdje ozime kulture trpe od suše, uskoro dolazi kraj. Duboka obrada se nastavlja, te će takvo tlo u proljeće biti praškasto. Suhi i sunčani dani iskoristit će se za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka, ali i za zaštitu od divljači.

Vinogradare podsjećamo kako je blagdan sv. Martina sve bliže. Mošt se mora krstiti u vino, a kako se to ne radi bez pečene guske na stolu, treba je što prije nabaviti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Suho tlo Sveti Martin


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]