Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.11.2021. 13:35

Oborine će uskoro prekinuti poljodjelske radove, moguće su i bujične poplave

Pojavu mraza očekujemo u nedjelju tijekom ranih jutarnjih sati i to ne samo u gorju, nego ponegdje i na istoku, ali i na zapadu zemlje, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.733
  • 181
  • 1

Poljodjelci su akumulacijom topline proteklih sedam dana uglavnom zadovoljni. Uzduž Jadrana ona je bila veća od prosjeka za 5 do 10 posto, a na istoku i zapadu hrvatske za 10 do 20 posto. Na prostoru gorske Hrvatske bila je jednaka prosječnoj višegodišnjoj vrijednosti.

Vrijedno je istaknuti kako je dnevna temperatura zraka narasla na zapadu i u gorju do 18ᵒC, istoku 21, a uz Jadran i do ugodnih 23ᵒC. Mraza je bilo, pa se jutarnja temperatura spustila u Ogulinu na -4ᵒC, a u Pazinu, Daruvaru i Zagrebu na -5ᵒC. Plastenike i staklenike gdje je u tijeku uzgoj povrtlarskih kultura trebalo je noću zatvarati, a i malo zagrijati.

Ratare koji su već obavili sjetvu nekih ozimih kultura posebno veseli što se sjetveni sloj tla na zapadu i istoku zagrijao i do 14ᵒC. Tlo je danas pretjerano vlažno jer je na istoku ukupno u posljednja tri dana palo 14 do 21 mm, zapadu 25 do 32 mm, gorju 42 do 10 mm, a uz Jadran 31 do 94 mm oborine. Berba maslina i agruma bila je često prekidana. Povrtlarske kulture uzduž Jadrana, a uzgajane na otvorenom trpe od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze oborine ponegdje uz Jadran mogu biti obilne, te se očekuju bujične poplave. Opasnost od erozije tla je vrlo velika. Berba maslina i agruma će se prekinuti. Na istoku i zapadu zemlje oborine očekujemo u petak i subotu. Kako će vlažnost tla biti vrlo velika, traktori neće moći ulaziti na oranice. Dnevne vrijednosti temperature zraka do ponedjeljka će se vrlo malo mijenjati, pa će narasti u nedjelju do 12ᵒC.  

Uzduž Jadrana bit će znatno toplije s temperaturama i do 20ᵒC. Pojavu mraza očekujemo u nedjelju tijekom ranih jutarnjih sati i to ne samo u gorju, nego ponegdje i na istoku, ali i na zapadu zemlje. Upravo zato, biljke osjetljive na niske temperature treba polako unašati u zatvoreni prostor gdje je toplije.

U danima koji dolaze zbog vlažnog tla sjetva, ali i duboka obrada tla na zapadu i istoku zemlje obavljat će se teško. Neubrani kukuruz sigurno se neće moći kombajnirati. Voćarima i vinogradarima savjetujemo da obiđu svoje nasade, obave jesensku gnojidbu, ali i počnu pripreme za zaštitu od divljači.

Vinogradare podsjećamo kako je blagdan Sv. Martina sve bliže. Mošt se mora krstiti u vino, a kako se to ne radi bez pečene guske na stolu, treba je što prije nabaviti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.