Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.11.2020. 15:00

Oborine bi bile poželjne jer 'ako studeni ne da kiše, posijano ne niče'

U danima koji dolaze, akumulacija topline na istoku i zapadu zemlje bit će veća od prosjeka. Kakvo nas vrijeme čeka ovaj tjedan, donosi naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 1.243
  • 303
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je jednaka višegodišnjem prosjeku. Tijekom dana temperatura zraka narasla je do 15℃, a uzduž Jadrana i do ugodnih 24℃. Jutra su bila hladna. Temperatura se pri tlu spustila u Daruvaru na -2℃, a u Varaždinu i na -5℃.

Upravo zato, biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja sigurno su stradale. Oborine je bilo, ali vrlo malo. Na istoku je ukupno palo 3 do 5 mm, zapadu 1 do 2 mm, a u gorju 1 do 19 mm. Uzduž Jadrana oborine nije bilo, pa je zato tlo vrlo suho. Naime, razdoblje bez oborine traje već više od 13 dana.

U danima koji dolaze, akumulacija topline na istoku i zapadu zemlje bit će veća od prosjeka. Dnevne će se temperature zraka kretati oko 10℃ i 11℃, dok će uzduž Jadrana narasti i do 18℃. U kotlinama kopnenih krajeva ponegdje može biti mraza.

Oborine u cijeloj Hrvatskoj ne očekujemo, a to znači da će uskoro vlažnost tla biti nedovoljna za normalni rast i razvoj ozimih ratarskih kultura. No, vlažnost će biti povoljna za duboku obradu tla. Ne zaboravimo kako duboko izorano tijekom zime polako mijenja strukturu, pa je u proljeće praškasto. Osim toga, i količina oborine koja dolazi u dublje slojeve je veća u odnosu na neizorano tlo. Prisjetimo se kako se upravo tijekom zimskih mjeseci u njemu akumulira voda potrebna biljkama za proljetne mjesece.

Suhe, ali i sunčane dane koji su pred nama trebalo bi iskoristiti za čišćenje odvodnih kanala. Naime, samo redovitim održavanjem kanalske mreže osiguravamo da nam se ozimi usjevi ne nađu pod vodom. Ne zaboravimo obići potencijalna klizišta terena. Ako dođe do oborine većih količina, erozije terena postaju stvarnost, a tada su štete neminovne.  

Voćarima savjetujemo da suhe dane iskoriste za odstranjivanje osušenih, tj. mumificiranih plodova koji su priljubljeni uz grane. Te suhe plodove zovemo mumijama i upravo su oni prijenosnici bolesti zvane monilija. Bilo bi dobro obaviti i rahljenje tla. Ako se dodaje gnojivo s više fosfora i kalija, a manje dušika, dovoljno je tlo prorahliti samo do 20 cm dubine.

Savjetujemo da se polako u skladištima krene s trovanjem miševa i štakora. Dolaskom hladnijih dana oni ulaze u zatvoreni prostor čineći štetu.

Jedna stara pučka izreka kaže: "Ako studeni ne da kiše, posijano ne niče“. I zato, kako oborine u cijeloj zemlji nedostaje, nicanje posijanih kultura već je sada loše.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]