Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.05.2019. 11:00

Oblačno, kišovito i početkom juna: Česte padavine pogoduju razvoju biljnih bolesti

U Srbiji se do 5. juna prognozira oblačno vreme, povremeno sa kišom. Trenutni vremenski uslovi koje karakterišu česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha pogoduju razvoju biljnih bolesti.

Foto: Julijana El Omari
  • 126
  • 26
  • 0

U Srbiji se u četvrtak i petak, 30. i 31. maja, prognozira oblačno i hladnije vreme, povremeno sa kišom. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi u većini mesta bile ispod 20°C.

U periodu od 1. do 5. juna očekuje se i dalje promenljivo i malo toplije vreme, povremeno sa kišom pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima centralne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Učestale kiše odgovaraju razvoju gljiva

Trenutni vremenski uslovi koje karakterišu česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha pogoduju razvoju biljnih bolesti. Ostvarene su infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Vremenski uslovi pogoduju i razvoju pepelnice jabuke.

Učestale kiše odgovaraju razvoju gljiva prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća i plamenjače šljive, zatim plamenjače i pepelnice vinove loze.

Kod ratarskih kultura prisustvo vlage i povišene temperature povoljne su za razvoj fuzarioze klasa pšenice i ječma, plemenjače i crne pegavosti krompira.

U pogledu biljnih štetočina u toku je piljenja larvi prve generacije jabukinog, šljivinog i breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge letnje generacije kruškine buve. Kod ratarskih kultura pregledom useva uljane repice registrovana su imaga repičinog sjajnika i larve krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Maj Pegavost lišća Krastavost ploda jabuka Pepelnica jabuke Fuzarioza Biljne štetočine


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.