Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.12.2020. 15:15

Oblačno i suvo vreme - okrečite stabla i zaštite od patogena

Krečenje debla je mera koja ima za cilj sprečavanje pojave pucanja kore i nastajanja rana, usled oscilacija dnevnih i noćnih temperatura tokom kasne jeseni i zime. Ova mera je naročito korisna kod koštičavih voćnih vrsta, koje karakteriše kratko i nestabilno zimsko mirovanje.

Foto: Bigstock/Sergey-USSR
  • 197
  • 222
  • 0

U Srbiji bi preko dana u većini mesta bilo oblačno i suvo vreme, a samo još ponegde sipeća kiša (rosulja), dok se u planinskim predelima očekuje provejavanje slabog snega. Stabilno i uglavnom suvo vreme sa temperaturom bez bitnije promene prognozira se tokom većeg dela narednog perioda, prognoze su Republičko hidrometeorološkog zavoda.

Samo u toku noći u sredu 16. na četvrtak 17. decembra uz više oblačnosti ponegde je moguća slaba kiša, a na planinama slab sneg. U nižim predelima jutra i prepodneva bi bila sa maglom ili niskom oblačnosti, a u brdsko-planinskim krajevima bi bilo više sunčanih intervala. Od petka 18. decembra duži sunčani periodi se očekuju i u nižim predelima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima severne i južne umerena suša, dok će na krajnjem severu, delovima istočne i jugoistočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Krečenje stabla naročito korisno kod koštičavog voća

Nakon jesenjeg tretmana voća, u fazi kada opadne minimum 70 odsto lisne mase, obavlja se krečenje stabala. Krečenje debla je mera koja ima za cilj sprečavanje pojave pucanja kore i nastajanja rana, usled oscilacija dnevnih i noćnih temperatura tokom kasne jeseni i zime.

Zašto krečiti voćke i kako napraviti pravu smešu?

Ova mera je naročito korisna kod koštičavih voćnih vrsta, koje karakteriše kratko i nestabilno zimsko mirovanje. Nastale pukotine predstavljaju ulazne otvore za razne patogene.

Primenom ove mere uništavaju se lišajevi i mahovine koji su pogodna podloga za prezimljavanje štetnih organizama. Takođe, krečenjem stabala se odlaže kretanje vegetacije u proleće što može biti korisno za izbegavanje ranih prolećnih mrazeva.


Tagovi

Vremenska prognoza Krečenje stabla Suvo vreme Oblačno Sneg Koštičavo voće


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...