Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.03.2023. 13:30

Obavite što ste planirali u masliniku, vinogradu, voćnjaku jer stiže promjena vremena

Iznadprosječno toplo vrijeme iskoristite za radove u maslinicima, vinogradima i voćnjacima. Savjetujemo da se korovi ne pale, jer zbog vjetra vatra može vrlo lako izbjeći našoj kontroli.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.295
  • 199
  • 0

Ponovno smo proteklih dana bili svjedoci iznadprosječno toplog vremena. Pupovi voćaka lagano bubre, a u šumarcima nailazimo na predivne cvjetove jaglaca, visibaba, pa i maćuhica. To je pokazatelj da temperatura tla na 5 cm dubine prelazi prag od 5℃. Dnevna je temperatura zraka narasla uzduž Jadrana i u gorju do 18 ℃, a na istoku i sjeverozapadu i do 21 ℃. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka i za 40 posto.

No, bilo je i jutra kad se temperatura pri tlu spustila u Zadru na -2℃, Osijeku -5℃, a u Križevcima i Gospiću na -7℃. Oborine je bilo vrlo malo, te je tlo danas ponegdje na lakim tlima suho. Ukupno je izmjereno uzduž Jadrana 1 do 10 mm, u gorju 5 do 13 mm, a na istoku 1 do 2 mm.

Na sjeverozapadu je oborine bilo samo u tragovima. I upravo zato, oborine bi itekako dobro došle da sjeme šećerne repe, ali i nekih već posijanih povrtlarskih kultura počne brže klijati i nicati.

Do kraja ovog tjedna u cijeloj zemlji očekujemo suho i sunčano vrijeme, te i dalje toplije od prosjeka. U petak će biti vjetrovito, iako će dnevna temperatura na istoku i sjeverozapadu narasti i do 23℃. Promjena vremena u subotu posljedica je jačanja fronte s Atlantika, pri čemu će zahladnjeti i za 7℃ u odnosu na temperature u petak. Tijekom prve polovice idućeg tjedna očekujemo jutarnje temperature zraka niže od točke smrzavanja.

Veseli nas da u ponedjeljak očekujemo pojavu oborine na cijelom prostoru naše zemlje.

Dane do kraja ovog tjedna svakako treba iskoristiti za radove u maslinicima, vinogradima i voćnjacima. Prije najavljene promjene vlažnosti tla u subotu, te i u ponedjeljak savjetujemo da se sade lozni cjepovi. Prskanja vinograda i voćnjaka, ali i tretiranja herbicidima zbog vjetrovitog vremena ne smiju se planirati za petak. Molimo Vas da korove ne palite, jer nam vatra vrlo lako može izbjeći našoj kontroli.

Oprez kod spaljivanja biljnog otpada - kazne se penju i do 19.900 eura

Upozoravamo sve koji pate od alergije da će do kraja tjedna koncentracija peludi čempresa i graba biti vrlo visoka. Uskoro očekujemo i visoku koncentraciju peludi topole, jasena i breze.

Kako klimatske promjene utječu na sve grane poljoprivredne proizvodnje, te aktivnosti poljodjelaca ovise o čudi vremena, vrijedno je istaknuti da je na sutrašnji dan davne 1950. godine osnovana Svjetska meteorološka organizacija. Hrvatska je od studenog 1992. godine njezina punopravna članica. Mnogi produkti naprijed navedene organizacije dio su svakodnevnih vremenskih prognoza i upozorenja.

Život u drastično promijenjenoj klimi tjera nas na promjene, a one su neostvarive bez svakodnevnog praćenja vremena i klime čiji je nositelj upravo Državni hidrometeorološki zavod. Zgrada DHMZ na Griču broj 3 stradala je u potresu, pa se Zavod morao iz nje iseliti. Kako svoje zgrade više nema, danas je ova institucija podstanar u tvornici slatkiša.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme Suho sunčano Promjena vremena


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.