Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.12.2021. 12:00

O Božiću juga – bit će zima duga

U Zagrebu je 22. prosinca 1963. izmjereno 56 cm, a u Osijeku 28. prosinca 1917. godine 60 cm snijega. Eto, zato se u mnogim pjesmama i spominje bijeli Božić.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 3.103
  • 161
  • 2

Tijekom proteklih sedam dana oko podneva je temperatura zraka narasla u gorju do 10℃, istoku i zapadu 11℃, a uzduž Jadrana i do 16℃. Jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila uzduž Jadrana na -3 ℃,  istoku i zapadu -10℃, a u gorju na -12℃.

Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na kopnu izmjeren samo 1 mm, a ponegdje i 2 mm. Uzduž Jadrana bilo je potpuno suho. Upravo zato se tlo na kopnu, pa i uz more polako sušilo. Kako je sijanja Sunca bilo vrlo malo ono je danas još uvijek vlažno. Na teškim tlima, te uz vodotoke rijeka i u depresijama traktori ne mogu ulaziti na oranice. No, ozime ratarske kulture ipak ne trpe od viška vode u tlu. Snijega na tlu danas ima samo u gorju. U Čabru je njegova visina 9 cm, a na Velebitu (Zavižan) 43 cm.

Bacivši pogled na klimatološki atlas doznajemo kako je u Zagrebu 22. prosinca 1963. godine izmjereno 56 cm, a u Osijeku 28. prosinca 1917. godine 60 cm snijega. Eto, zato se u mnogim pjesmama i spominje bijeli Božić kad je krajem prosinca davnih godina snijega na tlu bilo u izobilja.

Pojavu snijega u danima koji dolaze ne očekujemo. Dani će više nalikovati proljetnim nego zimskim. Dnevna će temperatura zraka u petak i subotu na istoku i zapadu narasti do 12℃, a ponegdje možda i do 15℃, dok će se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustiti na samo 6℃. Davnih  je godina bilo znatno hladnije u ovo vrijeme. U Zagrebu je 22.12.1963. godine izmjereno -20 ℃, a u Osijeku iste godine četiri dana ranije -23 ℃. Vjerujemo kako tako hladna juta ipak ne priželjkujemo.

Oborine na istoku očekujemo početkom, a na zapadu sredinom idućeg tjedna. Vjerujemo kako su time ratari zadovoljni, jer ozime kulture do tada neće trpjeti od viška vode u tlu. No, pojava oborine u gorju, ali i uzduž Jadrana od subote će biti česta pojava. Tlo će biti vrlo vlažno. Kako postoji vjerojatnost i za ponovne bujične poplave ponegdje uzduž Jadrana, savjetujemo  da se kanali pročiste.  

Relativno toplo vrijeme na dan Božića nagovještaj je duge zime. Naime, jedna stara pučka izreka kaže: "O Božiću juga – bit će zima duga“.

I tako će još jedan u nizu božićnih blagdana biti bez snijega. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi, pa će nam blagdani proći u miru i veselju.

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]