Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.01.2020. 13:30

Niz suhih dana se nastavlja

Kakvo nas vrijeme očekuje i ovaj tjedan donosi naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 2.044
  • 130
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na istoku i zapadu Hrvatske do 8℃, u gorju 13℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se tijekom ranih jutarnjih sati u Zadru na -7℃, Kninu -9℃, Ogulinu i Gospiću -11℃, a u Slavonskom Brodu, te u Sisku i na -12℃. Dakle, cijevi u kojima još ima vode treba pregledati kako ne bi došlo do njihovog puknuća. Oborine je bilo samo na kopnu. Na istoku zemlje ukupno je izmjereno 1 do 4 mm, a na zapadu tek ponegdje samo 1 mm. Vrijedno je istaknuti kako u gorju, ali i uzduž Jadrana oborine nije bilo.

U danima koji dolaze na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti do 9℃, dok će se tijekom jutra spustiti na -2℃. Međutim, pri tlu će sigurno temperatura biti niža za 2℃ do 3℃, te nas ne bi trebale iznenaditi i temperature na 5 cm od tla u vrijednostima od -5℃. Nema sumnje kako će najhladnije tijekom dana ipak biti u danima vikenda. Oborine ne očekujemo. No, tijekom jutarnjih sati ponegdje može biti magle.

Uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka narasti do 14℃, a jutarnja se spustiti na 5℃. I ovdje oborine ne očekujemo.

Dakle, pred nama su suhi i sunčani dani. Tako lijepe dane sigurno će iskoristit voćari i vinogradari da polako počnu rezidbu. Iako je do blagdana Sv. Vinka ostalo još desetak dana, možemo i ranije izvaditi škare te polako odrezati pokoju granu ili lucanj.

Tlo je već pomalo i suho. Ozime ratarske kulture ponegdje na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu. Pokoja kap kiše, a pogotovo snijega dobro bi im došla. No, njega za sada ne očekujemo. Kako su odvodni kanali suhi, savjetujemo da se očiste. No, ne zaboravimo da su pred nama upravo idealni dani za krčenje zapuštenog zemljišta, napuštenih vinograda i voćnjaka. Iako će nam u početku možda biti malo zima, brzo ćemo se ugrijati. Dolaskom proljeća bit će lijepo vidjeti na vrijeme očišćene parcele, te nas možda i potaknuti da na njima nešto i posadimo.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.