Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.05.2021. 12:00

Nestabilnom vremenu ne nazire se kraj

I prošle je godine ovih dana bilo tako hladno. Upravo zato neka nas ne čudi da je rast i razvoj poljoprivrednih kultura usporen, podsjeća agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.579
  • 433
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj uglavnom ispod prosjeka. Bilo je relativno svježe za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je krajem proteklog tjedna u gorju do 24℃, uzduž Jadrana i na zapadu 25℃, a na istoku do 26℃.

No, jutra su bila ponegdje i hladna. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Hvaru i Komiži na točku smrzavanja. U Varaždinu je izmjeren -1℃, a u Osijeku samo 2℃.

Interesantno je da je i prošle godine ovih dana bilo tako hladno. Upravo zato neka nas ne čudi da je rast i razvoj poljoprivrednih kultura usporen.

Pojava oborine bila je česta, a ponegdje i obilna. Ukupno je izmjereno na istoku 15 do 28 mm, zapadu 16 do 37 mm, gorju 17 do 14 mm, a uzduž Jadrana do 14 mm oborine. Tlo je ponegdje na kopnu vrlo vlažno. Plitka obrada tla obavlja se vrlo teško. Teško su se proteklih dana obavljala i preventivna prskanja voćaka i vinove loze, jer su oborine bile česte.

U danima koji dolaze ponovno će akumulacija topline biti manja od prosjeka za ovo doba godine. Još uvijek će biti relativno hladno. Vrijedno je istaknuti kako na istoku i zapadu jutarnja temperatura zraka neće prelaziti 10℃, a dnevna 22℃. Rast i razvoj ratarskih i povrtlarskih kultura bit će usporen. No, i nastup fenofaza voćaka i vinove loze kasnit će u odnosu na proteklu godinu.

Stabilizaciji vremena ne nazire se kraj. Ponegdje može biti lokalnih pljuskova. Kako će dani biti oblačni s vlažnošću zraka većom od 80 posto, uvjeti za nastanak i širenje biljnih bolesti i štetnika bit će vrlo povoljni.

Savjetujemo da se za tretiranja koriste sistemični fungicidi uz dodatak okvašivaća. Iako je rast krmnih kultura usporen, kosidba je počela. Sušenje sijena bit će teško. Pratite dnevnu vremensku prognozu odnosno kosidbu, ali preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika planirajte u danima s najmanjom vjerojatnošću za oborine.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić