Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.06.2019. 13:30

Nestabilno i kišovito vrijeme napokon je iza nas?

I ovaj tjedan poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam prognozu, ali i savjete koje poljoprivredne poslove obaviti u skladu s vremenom.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.838
  • 237
  • 0

Proteklih sedam dana ukupno je izmjereno na istoku Hrvatske 18 do 34 mm oborine, zapadu 23 do 46 mm, u gorju 23 do 39 mm, Istri 11 do 24 mm, a u Dalmaciji 9 do 25 mm oborine. I upravo zato, tlo je u cijeloj Hrvatskoj bilo vrlo vlažno. Česta pojava oborine brzo je ispirala kemijska sredstva s lisne mase voćaka i vinove loze, dok su uvjeti za nastanak i širenje biljnih bolesti i štetnika bili vrlo povoljni. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine u 14:00 sati na klimatološkoj postaji u Križevcima zagrijalo i do 34℃, pa nas ne čudi da je zbog vlažnog, ali i vrućeg tla rast korova bio vrlo intenzivan. Savjetujemo da se spomenuti korovi plitkom obradom tla što prije unište, kako ne bi usporili rast nekih povrtlarskih kultura.  

I tako, već prvih dana prvog od tri ljetna mjeseca konačno smo dočekali da će vrijeme u danima koji dolaze biti stabilno, sunčano i sve toplije. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka, pa će i rast vegetativne mase biljaka biti vrlo intenzivan. Ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu dani će tijekom vikenda biti vrući.  Dnevna će temperatura zraka narasti i do "vrućih“ 30℃. Biljke će doživljavati takozvani temperaturni stres.

No, one s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpjet će uskoro od nestašice vode u plićim slojevima tla. I zato se moramo što prije pripremiti na svakodnevno navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom i to tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati. Količine vode potrebne za navodnjavanje ne bi smjele biti manje od 5 l po četvornom metru.

Vjerujemo kako će suhe i sunčane dane iskoristiti i stočari za kosidbu krmnih kultura, jer će se nakon kosidbe one vrlo brzo sušiti. No, stupanj opasnosti od ultravioletnog zračenja od 12 do 14 sati bit će visok. To nas upućuje da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo laganom odjećom, ali i da konzumiramo dovoljne količine vode. Savjetujemo da boravak na otvorenom bude tijekom jutra ili kasno poslije podne kad ne postoji opasnost od UV zračena. Podsjećamo, idućih će dana Sunce u Osijeku izlaziti u 4.58, a zalaziti u 20.30 sati. Dakle, treba se ranije ustajati kad je boravak na otvorenom ugodan.

Tlo će do kraja ovog tjedna na istoku i zapadu Hrvatske biti umjereno vlažno, a već početkom idućeg tjedna i suho. Ne možemo, a ne spomenuti kako uskoro očekujemo i pojavu pora na tlu, a čime se povećava gubitak vode iz tla procesom evaporacije. Savjetujemo da se pore plitkom obradom tla što prije zatvore, kako bi gubitak vode iz tla bio što manji, jer postoji vjerojatnost da oborine padnu tek za 7 dana. 


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]