Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.06.2020. 10:30

Nema ljeta do svetog Petra

Uskoro stiže kratak toplinski val, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Koje radove i kada obaviti u skladu s prognozom?

Foto: Karolina Rastija
  • 2.829
  • 268
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je jednaka višegodišnjem prosjeku samo na istoku Hrvatske. Na zapadu, u gorju, te uzduž Jadrana bila je veća od prosjeka. Biljke nisu doživljavale temperaturni stres jer dani nisu bili vrući. Tlo je samo u Dalmaciji bilo suho. Zbog ukupno izmjerenih 22 do 51 mm na istoku, 8 do 28 mm na zapadu zemlje, a 5 do 31 mm u gorju, tlo je bilo umjereno vlažno. Biljke s kratkim korijenovim sustavom tijekom proteklih sedam dana nije trebalo navodnjavati.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će veća od prosjeka, a to znači da će voštana zrioba ozimih, te rast i razvoj ostalih poljoprivrednih kultura biti ubrzan. Dnevne će vrijednosti temperature zraka od subote do ponedjeljka ne samo uzduž Jadrana, nego na zapadu, te na istoku Hrvatske biti veće od 30℃. Tople noći s temperaturama od 20℃ očekujemo uzduž Jadrana, a od ponedjeljka na istoku i zapadu Hrvatske. Oborine očekujemo sutra i u petak, ali samo na kopnu. I zato savjetujemo da se preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, te kosidba krmnih kultura planira obavljati u subotu.

Zbog vrućih dana u subotu i nedjelju, ali i u prvim danima idućeg tjedna gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije narast će na istoku i zapadu Hrvatske i do 5 l vode po četvornom metru. Dakle, biljke s kratkim korijenovim sustavom uskoro će trebati navodnjavati.  

Znači, posljednje dane ovog mjeseca obilježit će obilje sijanja Sunca i visoke temperature zraka. Pred nama je jedan toplinski val, ali koji će trajati vrlo kratko. Rekli bismo: Ništa neuobičajeno. Podsjećamo kako je 30. lipnja 1950. godine u Karlovcu izmjereno 39.2℃, a što je ujedno i najtopliji lipanjski dan u Hrvatskoj. Ne zaboravimo da u ponedjeljak slavimo blagdan Sv. Petra i Pavla. Stara pučka izreka govori: "Nema ljeta do svetog Petra“. I stvarno, očekujemo kako će tog dana dnevna temperatura zraka narasti na istoku i zapadu Hrvatske do 33℃, a uzduž Jadrana i do 34℃.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo