Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.02.2020. 13:30

Nastavlja se suho vrijeme, ozime ratarske kulture trpe od nedostatka vode u tlu

Iskoristimo suhe i sunčane dane za rezidbu, prihranu, ali i čišćenje zapuštenog zemlišta, savjetuje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.824
  • 308
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 14℃, zapadu 17℃, a na istoku Hrvatske te uzduž Jadrana i do 18℃. Kako se kaže da je veljača "prevrtača“, ne iznenađuje nas da su se tijekom ranih jutarnjih sati temperature spustile u Šibeniku na -1℃, Zagrebu, ali i u Kninu te u Pazinu na -6℃, Gospiću -7℃, a u Slavonskom Brodu i na -8℃.  

Tlo je tek ponegdje umjereno vlažno. Ukupno je izmjereno na istoku 7 do 11 mm, zapadu Hrvatske 2 do 14 mm, gorju 8 do 20 mm, a uzduž Jadrana 1 do 24 mm oborine. Dakle, na lakim tlima gdje je propusnost oborine vrlo velika, ozime ratarske kulture trpe od nedostatka vode u tlu. Međutim, na težim tlima vlažnost tla je uglavnom umjerena, pa smo proteklih dana još uvijek na poljima mogli vidjeti traktore koji obavljaju duboku obradu tla.  

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će uzduž Jadrana unutar granica višegodišnjeg prosjeka. No, ona će ipak biti veća od prosjeka na istoku za 50%, gorju 60%, a na zapadu Hrvatske i za 80%. Dani će biti suhi i sunčani. Osjetno zatopljenje očekujemo u nedjelju, a posebno u ponedjeljak i utorak kad će dnevna temperatura zraka narasti na istoku i zapadu Hrvatske do 19℃. Jutra će biti hladna još i u subotu. Temperatura zraka spustit će se tijekom ranih jutarnjih sati na istoku i zapadu, ali i u gorju ispod točke smrzavanja.

Dakle, moramo vas upozoriti kako nas suhi i topli dani ne smiju potaknuti na otkrivanje ili iznošenje biljaka iz zatvorenog na otvoreni prostor, jer će jutra još uvijek biti hladna s temperaturama nižim od točke smrzavanja. Staklenike i plastenike trebat će noću zagrijavati.

Dane koji nam slijede vjerujemo da će znati iskoristiti voćari, vinogradari, ali i uzgajivači agruma za nastavak rezidbe. Rane na mjestima reza ne bi smjeli ostaviti ne premazanim voskom. Vrijeme je i za gnojidbu te popravljanje armature višegodišnjih nasada. Povrtlarima s malim obradivim površinama savjetujemo da polako duboko iskopaju tlo pripremajući ga za ranu proljetnu sjetvu. No, ne zaboravimo suhe i sunčane dane iskoristiti i za čišćenje odvodnih kanala, ali i zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Vjerujemo kako mnogi voćari i vinogradari razmišljaju i o sadnji. Savjetujemo da se sadni materijal što prije nabavi, te pravilno odabere mjesto buduće sadnje.

Kako smo ovih dana u šumarcima nailazili na cvjetove kukurjeka, a na livadama jaglaca zaključujemo da temperature tla polako rastu. No, s izradom malih plastenika unutar okućnice ne treba žuriti. Pričekajmo još barem 20-tak dana kad će temperatura sjetvenog tla prelaziti temperaturni prag od 5℃.

I na kraju Vas podsjećamo kako je u srijedu blagdan Čista srijeda-pepelnica, a to je prvi dan korizmenog vremena koji traje 40 dana pred Uskrs.    


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.