Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.08.2022. 16:30

Nastavlja se epizoda suhog tla - idućih sedam dana bez značajnije količine kiše

Dozrijevanje poljoprivrednih kultura ove je godine ranije. Prisilna zrioba utjecat će i na kvalitetu ploda.

Foto: Martina Popić
  • 1.644
  • 76
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila tek neznatno veća od prosjeka za ovo doba godine. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila se uzduž Jadrana na 18℃, istoku 16℃, sjeverozapadu 14℃, a u gorju na samo 13℃. Zbog utjecaja visinske ciklone vrijeme je bilo promjenljivo s pojavom čestih lokalnih pljuskova.

Ukupno izmjerene količine kreću se na istoku od 8 do 34 mm, sjeverozapadu 16 do 43 mm, gorju 9 do 30 mm a uzduž Jadrana 1 do 23 mm. No, za mnoge ratarske, a pogotovo povrtlarske kulture one su na istoku došle prekasno. Mnogi su potoci presušili, a nivo naših rijeka je vrlo nizak. Kiša je uzduž Jadrana razveselila vatrogasce koji su se borili s brojnom požarima.

U danima koji dolaze ponegdje još uvijek može pasti pokoja kap kiše. Tijekom ranih jutarnjih sati bit će pojave magle. Dani će biti sparni, sunčani i vrući. Dnevna će temperatura zraka narasti ovog tjedna u gorju do 31℃, a na istoku i sjeverozapadu do 33℃. U danima vikenda bit će toplije i za 2℃. Vrućih će dana na kopnu biti i u prvoj polovici tjedna koji dolazi.

Suhe, ali vruće dane iskoristit će vinogradari za berbu ne samo stolnih, nego i vinskih sorata grožđa. U tijeku je i berba ranih sorata jabuka. Kod mnogih poljodjelaca prisutna je nedoumica oko vremena berbe, jer je prisilna zrioba ove godine učinila svoje.

Značajnije količine kiše sigurno neće pasti idućih sedam dana, pa se epizoda suhog tla nastavlja, a strništa treba zaorati. Kada i kakva će biti priprema tla za jesensku sjetvu, ne zna nitko. Sigurno je samo da ako kiše u većoj količini uskoro ne bude, neće biti dobro.  

Suhi i sunčani dani i dalje pogoduju cvatnji biljaka na koje su mnogi ljudi alergični. Kako ovih dana prevladava pelud koprive i ambrozije, alergične će osobe imati tegobe. Tim osobama savjetujemo da što manje odlaze u prirodu, da koriste maske za lice, te da ovisno o mogućnosti otputuju na more.

 


Tagovi

Kiša Suša Vremenska prognoza Agro prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]