Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.09.2020. 08:30

Nastavak toplog vremena - za predstojeću setvu neophodne padavine

Tokom protekle sedmice nije bilo padavina. Kako bi se poporavili uslovi vlažnosti za pripremu zemljišta za predstojeću ranu jesenju setvu neophodne su obilnije padavine.

Foto: Bigstock/FreeProd
  • 110
  • 12
  • 0

U Srbiji se u većini dana očekuje pretežno sunčano vreme, a do četvrtka 17. septembra i natprosečno toplo sa dnevnom temperaturom i dalje iznad i znatno iznad proseka, od 29 do 32°C. Samo se u četvrtak uveče 17. i tokom noći ka petku 18. septembra na zapadu i jugozapadu, a u petak i u ostalim krajevima očekuje prolazno naoblačenje, ponegde s kišom, lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i padom temperature.

Dobri prinosi, ali i kvalitet ratarskih kultura u Kolubarskom okrugu

Proteklih sedam dana obeležilo je toplo, suvo i sunčano vreme. Minimalne jutarnje temperature su tokom sedmice bile u granicama višegodišnjeg proseka, maksimalne dnevne temperature vazduha između 25°C i 33°C. Srednje dnevne temperature bile su u intervalu od 14°C u višim predelima na jugozapadu i jugoistoku do 22°C u Vojvodini, Posavini, donjem Podunavlju, delu Šumadije, Pomoravlju, Negotinskoj i Timočkoj Krajini. Odstupanja ovih temperatura bila su značajana, od 4°C u Sremu, Banatu, Posavini i Šumadiji do 5.2°C na jugoistoku zemlje. Tokom sedmice toplotni uslovi bili su povoljni za zrenje preostalih prolećnih useva, kukuruza, soje, šećerne repe i drugo.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, delovima severne i zapadne umerena suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Potrebne obilnije padavine za predstojeću setvu

Tokom protekle sedmice nije bilo padavina. Kako bi se poporavili uslovi vlažnosti za pripremu zemljišta za predstojeću ranu jesenju setvu neophodne su obilnije padavine.

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Kako bi se održalo povoljno stanje aktuelnih kultura neophodna je primena adekvatnih mera nege i zaštite.


Tagovi

Vremenska prognoza Agrometeorološka prognoza Padavine Sunčano vreme Aktivnost insekata Suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...