Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.06.2022. 13:00

Narednih dana sunčano, kiša kratkotrajna - uočena aktivnost insekata

U usevima pšenice, uočeno je prisustvo larvi pšeničnog tripsa, a u usevima kukuruza prisustvo cikade, koja je vektor fitoplazme koja izaziva bolest crvenila kukuruza.

Foto: Maja Celing Celić
  • 275
  • 91
  • 0

U Srbiji se tokom većeg dela narednog perioda očekuje promenljivo oblačno i veoma toplo vreme. Kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom očekuju se u utorak 21. juna ujutru u severnim i zapadnim, a u utorak pre podne i sredinom dana i u ostalim predelima uz umeren, povremeno i jak severozapadni vetar i manji pad temperature. U sredu 22. i petak 24. juna u brdsko-planinskim, a u četvrtak 23. juna u svim krajevima lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Od subote 25. juna do kraja perioda pretežno sunčano.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima centralne i zapadne Srbije umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U toku piljenje larvi jabukinog i breskvinog smotavca

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U usevima pšenice, uočeno je prisustvo larvi pšeničnog tripsa, a u usevima kukuruza prisustvo cikade, koja je vektor fitoplazme koja izaziva bolest crvenila kukuruza. Pregledom useva krompira uočeno je prisustvo jajnih legala i larvi krompirove zlatice. U pogledu voćarskih kultura trenutni uslovi u proizvodnji, praćeni visokim temperaturama, pogoduju razvoju grinja na jabučastom voću. U toku je i piljenje larvi prve generacije jabukinog i breskvinog smotavca i druge generacije šljivinog smotavca.

Česte padavine, visoke relatine vlažnosti vazduha i optimalne temperature povoljno su uticale na razvoj bolesti. U usevima pšenice i ječma, registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze. U usevima šećerne repe, na osetljivijim sortama, uočene su pege od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. U usevima krompira vladali su povoljni uslovi za razvoj plamenjače krompira i crne pegavosti krompira.


Tagovi

Vremenska prognoza Suša Kratkotrajna kiša Aktivnost insekata Pšenični trips Cikade Jabukin smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...